میگرن چشمی از هر 200 بیمار میگرنی، یک نفر را درگیر می کند که می تواند بینایی آنها را تحت تاثیر قرار دهد. این حملات اغلب با هاله انجام می شود که معمولاً هر دو چشم را تحت تأثیر قرار می دهد. بیماران ممکن است قبل از ایجاد سردرد، پرتوهای نور را ببینند و علائم آن از حساسیت به نور تا از دست دادن موقت بینایی متغیر است. بدترین میگرن چشمی میتواند باعث کوری موقت چند دقیقهای شود، اگرچه مدت زمان آن معمولا کمتر از یک ساعت است.
میگرن چشمی چیست؟

میگرن چشمی زنان جوان را بیشتر از سایر بیماران تحت تاثیر قرار میدهد و اغلب در افرادی که سابقه اورای میگرن دارند رخ می دهد. این دورهها میتوانند یک یا هر دو چشم را تحت تأثیر قرار دهند و شامل علائمی مانند:
- اسکوتوما، یک نقطه کور موقت که ممکن است به نظر یک ناحیه سیاه یا مبهم باشد که دید را در چشم آسیب دیده مسدود می کند.
- سوسوزن، که بیماران آن را به عنوان پروتو های نور چشمک زن در چشم توصیف می کنند. اینها می توانند در مرکز دید شما یا در یک طرف باشند و ممکن است اول کوچک باشد و به تدریج در عرض چند دقیقه تا نیم ساعت بزرگتر شوند. آنها معمولاً مانند خطوط یا هاله به نظر می رسند و به نظر می رسند که می درخشند.
- درد، برخی از بیماران درد را تجربه می کنند. این اغلب تنها پس از پایان اختلال بینایی ایجاد می شود. درد می تواند خفیف یا شدید باشد و از چند ساعت تا چند روز ادامه داشته باشد.
- حالت تهوع که گهگاه می تواند منجر به استفراغ شود.
- افزایش حساسیت به نور.
اگرچه ما علت دقیق میگرن چشمی را نمی دانیم، پزشکان معتقدند که این اختلالات بینایی در اثر اسپاسم یا انسداد شبکه کوچک عروق خون رسانی به چشم ها ایجاد می شود. مطالعات اخیر در مورد تأثیر نور بر سردرد میگرن نشان داده است که استفاده از لنزهای مخصوص برای کاهش میزان نور ورودی به چشم می تواند کمک کند، زیرا آنها طول موج های مربوط به علائم و فعالیت میگرن را فیلتر می کنند.
اپیزودهای میگرن چشمی با گلوکوم یا بسته شدن حاد زاویه دید متفاوت است، اگرچه اینها همچنین می توانند سردرد شدید همراه با حالت تهوع، هاله یا پرتو های نور را ایجاد کنند. درد معمولاً در مرکز ابروی شما احساس میشود، با این حال، درد میگرن معمولاً در یک طرف سر ایجاد خواهد شد، معمولاً همان سمت چشم با اختلال بینایی.
بیماران ممکن است در نتیجه استرس، خستگی، سینوسی، فشار خون بالا، محرک های رژیم غذایی، نوسانات هورمونی، تجویز نادرست عینک و تومورها به میگرن چشمی مبتلا شوند و ممکن است هم میگرن معمولی و هم میگرن چشمی به طور همزمان داشته باشند.
عوامل خطر ابتلغا به میگرن چشمی
خطر ابتلا به میگرن چشمی در برخی بیماران بیشتر از سایرین است. عوامل خطر عبارتند از: سابقه خانوادگی میگرن یا میگرن چشمی، سابقه شخصی سردرد مزمن، شرایط پزشکی مانند صرع، لوپوس، فشار خون بالا یا بیماری شریان محیطی (PAD).
سیگاریها، افرادی که از داروهای ضد بارداری خوراکی استفاده میکنند و افرادی که سطح استرس بالایی دارند یا در فعالیتهای بدنی شدید شرکت میکنند نیز احتمال ابتلا به میگرن چشمی را افزایش میدهند.
تشخیص میگرن چشمی
بیمارانی که مکرر با علائم چشمی دچار میگرن می شوند باید با متخصص مشورت کنند. تشخیص واضح میگرن چشمی برای بسیاری از بیماران دشوار است، تا حدی به این دلیل که پزشکان تشخیص هاله میگرنی را در زمانی که با سردرد همراه نباشد دشوار می دانند. در این شرایط، بسیاری از پزشکان علائم را به استرس یا مشکلات چشمی نسبت میدهند.
برای دستیابی به یک تشخیص دقیق، پزشک میگرن شما باید سایر شرایطی را که باعث علائم مشابه می شوند، رد کند، که عبارتند از:
- کوری موقت ناشی از انسداد شریان (amaurosis fugax)؛
- آرتریت سلول غول پیکر، که باعث التهاب رگ های خونی می شود که منجر به اختلالات بینایی می شود.
- سوء مصرف مواد مخدر
- شرایط خود ایمنی که بر عروق خونی تأثیر می گذارد.
- شرایطی که از لخته شدن خون طبیعی جلوگیری می کند، به عنوان مثال. بیماری سلول داسی شکل و پلی سیتمی.
یک دفترچه یادداشت میگرن داشته باشید که در آن زمان شروع علائم، تعداد دفعات بروز آنها، نوع دردی که تجربه می کنید، طول حملات و درمان های مختلفی که امتحان کرده اید و اثربخشی آنها را یادداشت کنید.
همچنین پیگیری اینکه آخرین بار چه چیزی و چه زمانی خورده اید، داروهای مصرف شده برای سایر شرایط، الگوهای خواب روزانه، فعالیت های کاری و اجتماعی و عواملی مانند آب و هوا و چرخه های قاعدگی، مفید است. همه اینها به پزشک متخصص شما در تشخیص بیماری شما کمک میکند.
درمان میگرن چشمی
در بسیاری از موارد، میگرن چشمی نیازی به درمان خاصی ندارد و علائم پس از چند دقیقه یا تا یک ساعت بعد ناپدید می شوند. اگر متوجه شدید که اختلالات بینایی نشانه این میباشد که سردرد در راه است، مصرف سریع یک داروی مسکن معمولی ممکن است قبل از شروع، درد واقعی را از بین ببرد.
اقدامات پیشگیرانه انجام دهید | علاوه بر دارو، پزشکان در برخی موارد ترک سیگار و قطع استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی را توصیه می کنند. سعی کنید از محرک های رایج میگرن مانند استرس، کم آبی، قند خون پایین، گرمای شدید و صرف زمان زیاد با استفاده از صفحه نمایش کامپیوتر اجتناب کنید. |
داروهای تجویزی را امتحان کنید | داروهایی برای کمک به درمان علائمی که اغلب میتوانند از قبل برای جلوگیری از میگرن یا کاهش شدت حملات استفاده شوند، موجود است. اینها شامل داروهای ضد اسپاسم مانند توپامکس، داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای و مسدودکننده های بتا مانند پروپرانولول است که همگی می توانند برای درمان میگرن چشمی نیز استفاده شوند. با این حال، یافتن ترکیب صحیح داروها چالش برانگیز است و بسیاری از بیماران داروها را بی اثر می دانند. علاوه بر این، استفاده طولانی مدت از داروها می تواند عوارض جانبی ناخوشایندی از جمله سردردهای برگشتی ایجاد کند. |
سبک زندگی سالم داشته باشید | انتخاب های سبک زندگی سالم می تواند به شما در جلوگیری از میگرن معمولی و چشمی کمک کند، بنابراین پزشکان معمولاً به بیماران توصیه می کنند: از یک الگوی خواب منظم پیروی کنید، هر روز در زمان مشخصی بازنشسته شوید و بیدار شوید. از گذراندن چندین ساعت پشت رایانه نشستن، بدون استراحت خودداری کنید. به طور منظم ورزش کنید و فعالیت های آرامش بخش مانند یوگا، مدیتیشن یا تکنیک های تنفس را انجام دهید. از زیر نور آفتاب بودن در فضای باز و حتی سایر نورهای خشن داخل خانه صرف نظر کنید. |
لنز های درمانی | اگر میگرن چشمی به یک اتفاق عادی برای شما تبدیل میشود، ممکن است برای شما یک جفت لنز رنگی خاص برای مقابله با میزان نوری که به چشم شما میتابد، کمک کننده باشد. اینها با فیلتر کردن طول موج های شناسایی شده با افزایش فعالیت میگرن کار می کنند. این لنزها در حال حاضر به صورت عینک هم در دسترس هستند و نشان داده شده است که در کاهش بروز میگرن چشمی بسیار موثر هستند. حتی زمانی که میگرن رخ می دهد، استفاده از لنز شدت آن را کاهش می دهد و مدت زمان آن را محدود می کند. |
از داروهای جایگزین استفاده کنید | طیف وسیعی از درمانهای مکمل وجود دارد که میتوانید همراه با درمان پزشکی از آنها استفاده کنید. اینها شامل طب سوزنی، ماساژ درمانی، مراقبت های کایروپراکتیک، رایحه درمانی، اکسیژن درمانی، گرما درمانی و یا سرما درمانی میباشد. |
میگرن چشمی می تواند باعث ناراحتی شدید شما شود، حتی اگر درد به اندازه ای که معمولا در طول یک دوره میگرن معمولی تجربه می کنید، شدید نباشد. این بدان معنا نیست که شما نباید تحت مراقبت های پزشکی قرار بگیرید، به خصوص اگر آنها مکرر رخ دهند. پزشک متخصص شما میتواند نوع سردرد شما را تشخیص دهد و روشهای درمانی را برای درمان یا مدیریت درد شما توصیه کند.

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه