میگرن قاعدگی چه حسی دارد؟ این احساس مانند اکثر میگرن های دیگر میباشد با این تفاوت که به درد و ناراحتی قاعدگی اضافه شده است.
برخی از زنان دوران قاعدگی خود دچار میگرن می شوند. این وضعیت که میگرن قاعدگی نامیده می شود، تنها با تغییر سطح استروژن ایجاد می شود که ممکن است با سروتونین یا سایر مواد شیمیایی مغز در تعامل باشد و باعث سردرد و علائم دیگر میگرن شود.
پس این آمار که نزدیک به 70 درصد از مبتلایان به سردرد میگرن، خانم هستند؛ منطقی است. متأسفانه، میگرن قاعدگی ممکن است به درمانها و پیشگیریهای معمولی پاسخ ندهد.
میگرن قاعدگی

میگرن یک بیماری عصبی با علائمی مانند درد ضربان دار در یک طرف سر مشخص میشود. میگرن قاعدگی تا سه روز قبل از پریود در زنان تا سه روز در طول پریود رخ می دهد.
میگرن قاعدگی ممکن است با حرکت، نور، بو یا صدا بدتر شود، درست مانند سایر میگرن ها. همچنین، این نوع میگرن ممکن است از چند ساعت تا چند روز طول بکشد.
استروژن و پروژسترون هورمون های جنسی ضروری هستند که در تخمدان ها ایجاد می شوند و چرخه قاعدگی را تنظیم می کنند. استروژن ویژگی های زنانه را کنترل می کند، به تولید مثل کمک می کند و بلوغ را آغاز می کند. استروژن همچنین بر کلسترول، قلب، مغز و سایر بافت ها تأثیر می گذارد و از سلامت استخوان ها محافظت می کند.
علائم میگرن قاعدگی
درد میگرن قاعدگی از کم تا ضربان دار شدید متغیر میباشد. ممکن است:
بیش از حد احساس گرما کنید و عرق بریزید ویا احساس سرما داشته باشید و دچار لرز شوید. |
به نور، صدا و بو حساس باشید. |
اشتهای خود را از دست بدهید، احساس سرگیجه یا تاری دید داشته باشید. |
بسیاری از مبتلایان به میگرن احساس خستگی می کنند و رنگ پریدگی را نشان می دهند. |
برخی از آنها از حالت تهوع، استفراغ، ناراحتی معده و درد شکم (همراه با دردهای قاعدگی) رنج می برند. |
کاهش سطح استروژن علت حملات میگرنی است. استروژن در ابتدای یک چرخه افزایش می یابد تا بدن برای بارداری آماده شود. سپس، در طول دوره چرخه، استروژن شروع به کاهش می کند و باعث میگرن در زنان می شود.
تشخیص میگرن قاعدگی
مانند بیشتر میگرن ها، یک شرح حال کامل و چکاپ به پزشک کمک می کند تا میگرن قاعدگی را تشخیص دهد.
پزشک شما می خواهد بداند که شما هر چند وقت یک بار دچار حملات میگرنی می شوید و آیا چیزی باعث تسکین سر درد می شود، از جمله داروهایی که برای آرام شدن درد مصرف می کنید. همچنین در مورد فعالیت ها، غذاها، عوامل استرس زا یا موقعیت های دیگری که ممکن است باعث میگرن شوند صحبت خواهید کرد.
آیا فرد دیگری در خانواده شما از میگرن رنج می برد؟ عوامل ژنتیکی وجود دارد که منجر به میگرن می شود. همچنین قبل، حین و بعد از میگرن چه احساسی دارید؟ پاسخ به این سؤالات به پزشک شما کمک می کند تا تشخیص را به میگرن قاعدگی محدود کند.
ممکن است سی تی اسکن یا ام آر آی برای رد گزینه های تومورها و نوار مغزی (الکتروانسفالوگراف) برای رد تشنج انجام دهید.
درمان و مدیریت میگرن قاعدگی
درمانها شامل داروهای حاد، پیشگیریهای کوچک و پیشگیریهای مداوم است.
درمانهای حاد، داروهای سریعالاثری هستند که از طریق دهان، تزریق یا استنشاق به صورت اسپری بینی برای میگرن در اوایل حمله میگرنی مصرف میشوند. اغلب، آنها با داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ناپروکسن سدیم یا ایبوپروفن ترکیب می شوند.
داروهای خوراکی شامل موارد زیر است:
- سوماتریپتان
- ریزاتریپتان
- زولمیتریپتان
- آلموتریپتان
- التریپتان
- ترکیبی از آسپرین، استامینوفن و کافئین (AAC)
داروهای تزریقی سریعتر از داروهای خوراکی عمل می کنند و عبارتند از:
- سوماتریپتان (تنها تریپتان موجود به صورت تزریقی)
- دی هیدروارگوتامین (DHE)
داروهای تزریقی این مزیت را دارند که معده را دور میزنند، بنابراین اگر حالت تهوع یا استفراغ دارید، گزینه مناسبی برای شما است.
تریپتان های بینی نیز سریعتر از قرص ها هستند و از مشکلات استفراغ و حالت تهوع جلوگیری می کنند. زولمیتریپتان، سوماتریپتان و DHE به صورت اسپری بینی در دسترس هستند. مصرف دارو از طریق بینی ممکن است راحت تر و قابل قبول تر از تزریق باشد.
پیشگیری کننده های کوچک داروهایی هستند که در زمانی که خطر میگرن در بالاترین حد است مصرف می شوند. شما می توانید آنها را برای پنج تا هفت روز متوالی در طول دوره خاصی از چرخه خود مصرف کنید. این داروها عبارتند از:
- NSAID ها
- مکمل های استروژن در طول هفته قاعدگی برای جلوگیری از افت استروژن. آنها به صورت قرص، ژل واژینال و چسب در دسترس هستند.
- تریپتان ها دو بار در روز
- منیزیم از روز 15 سیکل یا 15 روز از شروع پریود شروع شد و تا پایان آن ادامه داشت.
- مکمل های هورمونی برای کسانی که پریودهای منظمی دارند بهترین عملکرد را دارند.
- منیزیم برای کسانی که پریودهای نامنظم دارند خوب عمل می کند زیرا به چرخه فرد بستگی دارد.
پیشگیری های مداوم بر روش کسانی که چرخه قاعدگی منظمی دارند، خوب پاسخ میدهد. آنها از چند روز قبل از پریود مصرف می کنید و تا دو هفته پس از شروع قاعدگی ادامه می دهید. همان مکملهای استروژنی که بهعنوان پیشگیریکننده کوچک استفاده میشوند نیز برای مدیریت مداوم میگرن موثر هستند.
برای جلوگیری از میگرن می توانید داروهای روزانه دیگری مصرف کنید و با نزدیک شدن به دوره قاعدگی دوز را افزایش دهید. آنها شامل داروهای ضد بارداری خوراکی، NSAID ها، تریپتان ها، متیل ارگونووین، DHE، منیزیم، فلوکستین و استرادیول می باشند.
برای برخی از زنان، داروهای پیشگیری از بارداری خوراکی ممکن است الگوهای میگرن را تغییر دهد، ولی نه همیشه مثبت. با شروع مصرف قرصهای ضد بارداری، مصرف قرصهای استروژن با دوز کمتر دیگر کارساز نیست.
کلام آخر
بسیاری از زنان از میگرن رنج می برند که ناشی از کاهش استروژن است که قبل از شروع قاعدگی آنها اتفاق می افتد. یک تاریخچه پزشکی کامل می تواند به پزشک کمک کند تا میگرن قاعدگی را تشخیص دهد و درمان حاد و پیشگیرانه مناسب را ارائه دهد.
اگر فکر می کنید میگرن شما به چرخه قاعدگی شما مرتبط است، برای تشخیص و درمان با پزشک خود مشورت کنید.

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه