میگرن بازیلار یا میگرن شریان بازیلار، شکل نادر اما شدید سردرد میگرنی است. برای مدت طولانی، تصور می شد که آنها به دلیل تغییر در رگ های خونی و جریان خون در پایه مغز در ساقه مغز ایجاد می شوند که منجر به سردردهای شدید و ناتوان کننده با علائم عصبی می شود. با این حال، اکنون می دانیم که این علائم مربوط به تغییرات الکتریکی گذرا در ساقه مغز است. بنابراین، اصطلاح به روز شده برای این حملات، اکنون میگرن با هاله ساقه مغز است، در حالی که میگرن بازیلار یا میگرن شریان بازیلار اکنون اصطلاحات قدیمی برای این حملات در نظر گرفته می شوند.
این میگرن ها می توانند ساعت ها یا حتی روزها ادامه داشته باشند و ممکن است با علائمی مانند سرگیجه، اختلالات بینایی، دوبینی، وزوز گوش یا کاهش شنوایی، گیجی، کاهش سطح هوشیاری و حالت تهوع همراه باشند. با این حال، با توجه به معیارهای تشخیصی ICHD3، نه ضعف و نه علائم شبکیه مرتبط با حمله وجود دارد.
شناخت علائم میگرن بازیلار ضروری است تا بتوان درمان سریع و مناسب را انجام داد. علامت شایع میگرن بازیلار، سردرد شدید میگرنی است که معمولاً با سرگیجه و حالت تهوع همراه است. سایر علائم ممکن است شامل دوبینی، از دست دادن موقت بینایی در یک چشم، سوزن سوزن شدن یا بی حسی در دست ها یا پاها، گیجی یا بی نظمی، گفتار نامفهوم و مشکلات شنوایی باشد.
میگرن بازیلار چیست؟
میگرن بازیلار شکل نادر اما جدی از سردرد میگرن است. پیش از این تصور می شد که این سردردها ناشی از تغییرات در رگ های خونی در پایه مغز در ساقه مغز است که منجر به درد شدید و گاهی ناتوان کننده می شود. میگرن پایه می تواند با علائمی مانند سرگیجه، اختلالات بینایی، گیجی و حالت تهوع همراه باشد.

علت بروز میگرن بازیلار
دلایل دقیق میگرن های پایه ناشناخته باقی مانده است، اگرچه محققان معتقدند که ممکن است به تغییرات در رگ های خونی مغز (مانند همه میگرن ها) و همچنین تغییرات الکتریکی گذرا در ساقه مغز مربوط باشد. به همین دلیل است که اصطلاحات از میگرن پایه به میگرن با هاله ساقه مغز تکامل یافته است. اعتقاد بر این است که این نوع میگرن توسط عوامل مختلفی مانند استرس یا کمبود خواب و همچنین برخی داروها، مصرف الکل، نوسانات هورمونی در زنان و هر یک از محرک های استاندارد میگرن ایجاد می شود.
تشخیص میگرن بازیلار
میگرن پایه معمولاً پس از رد سایر علل و علائم مانند سکته مغزی یا TIA (حمله ایسکمی گذرا) تشخیص داده می شود. تشخیص بر اساس سابقه پزشکی گسترده، معاینه فیزیکی و آزمایشاتی مانند ام آر آی یا سی تی اسکن برای بررسی ناهنجاری های ساختاری در مغز است. این آزمایشها همچنین برای اطمینان از عدم باریک شدن یا انسداد در شریان بازیلار (رگی که در امتداد پایه ساقه مغز قرار دارد) یا شریانهای مهرهای انجام میشود. پزشک همچنین ممکن است برای بررسی علائم عفونت، التهاب یا هر وضعیت پزشکی دیگری که باعث سردرد شود، آزمایش خون انجام دهد.
پس از تشخیص میگرن بازیلار، درمان بسته به شدت و فراوانی علائم متفاوت خواهد بود. داروهای بدون نسخه یا نسخه ای ممکن است برای کاهش درد و سایر علائم میگرن و همچنین تغییر شیوه زندگی مانند حفظ برنامه خواب منظم، کاهش مصرف کافئین و الکل و کاهش استرس تجویز شوند. اگر علائم میگرن ادامه یابد، درمانهای شدیدتری مانند تزریق بوتاکس یا روشهای بلوک عصبی ممکن است برای کاهش دفعات حملات توصیه شود.
علائم و نشانه های میگرن بازیلار
میگرن پایه با سردردهای میگرنی شدید مشخص می شود که معمولاً به دنبال انواع علائم عصبی ممکن شروع می شود.
علائم عبارتند از:
سرگیجه: احساس چرخش یا تاب خوردن، سبکی سر و احساس بی ثباتی |
اختلالات بینایی: از دست دادن موقت بینایی در یک چشم، دوبینی یا تاری دید |
تهوع و استفراغ |
گزگز یا بی حسی در دست ها یا پاها |
کاهش سطح هوشیاری |
گفتار نامفهوم (دیسرتری) |
آتاکسی (بی ثباتی هنگام راه رفتن) |
مشکلات شنوایی (وزوز گوش یا کاهش شنوایی) |
یک حمله معمولی میگرن بازیلار با هاله ای شروع می شود که ممکن است شامل یک یا چند مورد از علائم ذکر شده در بالا باشد. به دنبال آن یک مرحله سردرد ایجاد می شود که می تواند شدید باشد و از چند ساعت تا چند روز طول بکشد.
پس از مرحله سردرد، بیماران ممکن است خماری میگرن را با علائم ماندگاری مانند خستگی و گیجی تجربه کنند.
محرک های میگرن بازیلار
اعتقاد بر این است که میگرن بازیلار توسط عوامل مختلفی مانند استرس، کمبود خواب، برخی داروها، مصرف الکل و نوسانات هورمونی در زنان ایجاد می شود. محققان بر این باورند که این محرک ها باعث ایجاد تغییراتی در رگ های خونی و سیستم الکتریکی در پایه مغز و در ساقه مغز می شود که منجر به بروز سردردهای شدید همراه با میگرن بازیلار میشود.
توجه به این نکته ضروری است که این علائم ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و همه افرادی که میگرن بازیلار را تجربه می کنند علائم مشابهی را تجربه نمی کنند.
اگر فکر می کنید ممکن است میگرن بازیلار را تجربه کنید، ضروری است که در اسرع وقت به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. پزشک می تواند به رد سایر علل و علائم کمک کند و یک برنامه تشخیص و درمان متناسب با نیازهای شما ارائه دهد.
بدون درمان مناسب، میگرن بازیلار می تواند ناتوان کننده و مدیریت آن دشوار باشد.

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه