در دوران بارداری ممکن است عارضه ها و اختلالات متفاوتی را تجربه کنید. میگرن در دوران بارداری یکی از این اختلالات شایع می باشد. سردرد های میگرنی جزو سردرد های عروقی هستند و می توانند حساسیت های نور، صدا ، بو و … ایجاد کنند. حدود 15 درصد از مادران باردار در سه ماهه اول بارداری خود به سردردهای میگرنی دچار می شوند. در بیشتر موارد این سردرد ها بعد از گذشت سه ماهه اول فروکش میکنند.
افرادی که پیش از بارداری به میگرن مبتلا بوده اند ممکن است اثرات متفاوتی را تجربه نمایند. در برخی موارد ممکن است شدت سردرد های میگرنی در دوران بارداری کاهش یابد و فرد سردرد های کمتری را تجربه کند و یا اثر بلعکس داشته و باعث افزایش سردرد های میگرنی شود.

علل میگرن در بارداری
تغیرات فیزیکی که در دوران بارداری در بدن مادر ایجاد می شود مثل تغیرهورمون ها و مواد شیمیایی و… باعث تغیر فرایند های بدن می شود که ممکن است به سردرد های میگرنی بیانجامد.برخی محققین معتقد اند تغیرات فشار خون و عروق خونی می تواند باعث این سردردها شود. از طرفی می توان این سردرد ها را به تغیرات میزان استروژن خون مرتبط دانست. مشابه اتفاقی که در دوارن قاعدگی و یائسگی رخ می دهد. شکل و روند سردرد ها در این دوران تغیر میکند.
به علاوه مواردی وجود دارند که می تواند باعث افزایش و یا ایجاد سردرد ها در این دوره شود. توصیه می شود در دوران بارداری مصرف شکلات و کافئین و مواد حاوی شیرین کننده های مصنوعی و مواد نگه دارنده را محدود کنید. چراکه این مواد غذایی باعث تحریک سردرد های میگرنی در دوران بارداری می شود.
برای آشنایی با سردرد های ناشی از سر و صدا این مقاله را بخوانید.
تشخیص و درمان میگرن در بارداری
در دوران بارداری معمولا آزمایش ها و تصویر برداری ها برای تشخیص میگرن توصیه نمی شود زیرا ممکن است برای جنین مخاطره آمیز باشد. معمولا پزشک با برسی علائم بیمار مثل حساسیت های نور و صدا و …. به وجود میگرن پی می برد. البته هر سردردی در بارداری نشانه میگرن نیست . نوعی سردرد در دوران بارداری وجود دارد که می تواند در اثر پره اکلامپسی ایجاد شود. پره اکلامپسی همان مسمومیت بارداری است. پزشک ابتدا فرد را از نظر مسمومیت بارداری بررسی می کند و سپس در باره وجود میگرن بارداری نظر قطعی میدهند.

درمان میگرن
درمان در دوران بارداری با محدودیت هایی رو به رو است. در این دوره علاوه بر سلامت مادر باید سلامت جنین را هم در نظر داشت از این رو پزشک باید از برخی درمان ها صرف نظر کند تا آسیبی به جنین وارد نشود. برای درمان میگرن نیز این مسئله اهمیت دارد . در دوران بارداری نمی توان از داروهای میگرن استفاده کرد. چراکه می تواند برای جنین خطرناک باشد. این دارو ها می تواند به نقایص مادرزادی منجرب شود. پس مصرف دارو برای درمان میگرن باید بسیار با دقت و حتما با مشورت پزشک انتخاب شود. بیشتر دارو هایی که برای تسکین درد های میگرنی تجویز می شود در دوران بارداری عواض دارد و نباید مصرف شود. این عوارض می تواند شامل سقط جنین تا خونریزی و بیماری های مادرزادی باشد.
به خاطر داشته باشید مسکن ها نیز نباید در دوران باردری به صورت خود سرانه مصرف شوند بسیاری از مسکن ها در دوران بارداری توصیه نمی شود. برای تسکین سردرد های میگرنی می توان به صورت محدود از استامینوفن استفاده کرد. مصرف آسپرین نیز در دوران بارداری ممنوع است. این دارو دارای عوارض جانبی است و می تواند به خونریزی و سقط جنین و یا ایجاد بیماری قلبی در جنین منجر شود.
چطور از میگرن در بارداری پیشگیری کنیم؟
رعایت نکات زیر می تواند گام مهمی در کاهش سردردهای میگرنی و پیشگیری از آن باشد.
- از فعالیت زیاد که شما را خسته می کند در این دوران بپرهیزید و به اندازه کافی استراحت کنید.
- غذاهای مغذی مصف کنید و به اندازه کافی آب و مایعات مصرف کنید.
- در هنگام بروز سردرد از درمان های غیر دارویی سردرد مثل استراحت در اتاق ساکت و تاریک و یا تمرینات آرامش و یوگا کمک بگیرید.
در ادامه می توانید سوالات خود را از دکتر نوشین یمانی متخصص مغز و اعصاب و فلوشیپ سردرد در بخش نظرات بپرسید. و یا برای استفاده از مشاوره آنلاین دکتر یمانی کلیک کنید.

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه