میگرن استرسی می تواند باعث درد و حالت تهوع شدید شود و تا چند روزی ادامه یابد. متأسفانه، استرس یکی از رایج ترین محرک های میگرن است که مدیریت این بیماری را دشوار می کند. هنگامی که سطح استرس بالا باشد، بدن هورمون هایی ترشح می کند که می تواند تغییراتی در مغز ایجاد کند که در نتیجه منجر به میگرن میشود. مهم است که علائم استرس را بشناسید و برای کاهش آن اقداماتی انجام دهید، زیرا می تواند عامل اصلی بروز حملات میگرن باشد.
میگرن استرسی چیست؟

استرس یکی از رایجترین محرکهای سردرد میگرن است و مدیریت آن میتواند مشکل باشد. استرس می تواند ناشی از موارد مختلفی مانند کار، روابط، امور مالی یا حتی فقط زندگی روزمره باشد. هنگامی که استرس داریم، بدن ما هورمون هایی تولید می کند که می تواند باعث حمله میگرن شود. این می تواند به ویژه برای کسانی که از میگرن مزمن رنج می برند دشوار باشد، زیرا استرس می تواند مداوم باشد و کنترل آن سخت باشد.
علائم میگرن استرسی
علائم شایع میگرن استرسی شامل سردرد ضربان دار، حالت تهوع، حساسیت به نور و صدا و خستگی میشود. مهم است که علائم میگرن ناشی از استرس را بشناسید و اقداماتی را برای کاهش سطح استرس انجام دهید. انجام اقدامات پیشگیرانه برای کاهش استرس می تواند به کاهش فراوانی و شدت میگرن های ناشی از استرس کمک کند.
ممکن است قبل از بروز علائم میگرن متوجه علائم استرس شوید، مانند:
- دردهای عضلانی
- ناراحتی معده
- خستگی
- تحریک پذیری
- درد قفسه سینه
- فشار خون بالا
- احساس غم و اندوه یا افسردگی
- عدم علاقه به فعالیت های معمولی
برخی از علائم میگرن نیز قبل از شروع درد سر در مرحله پیشروی رخ می دهد. ممکن است هوس کنید مدام غذا بخورید و یا بدخلق شوید. شاید زیاد خمیازه بکشید، به نور حساس شوید یا عضلاتتان حساس شوند.
علائم در طول میگرن استرسی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- افزایش حساسیت به بو
- تهوع و استفراغ
- سر درد ضربان دار، اغلب در یک طرف
- حساسیت به نور
- علل میگرن استرسی
دلایل مختلفی برای میگرن استرسی وجود دارد، از استرس های فیزیکی مانند آسیب یا بیماری گرفته تا استرس های روانی مانند مسائل کاری یا خانوادگی. سایر علل عبارتند از تغییرات هورمونی، عادات بد خواب، کم آبی بدن و حتی برخی غذاها. مهم است که علت میگرن های ناشی از استرس خود را شناسایی کنید تا بهترین راه درمان سردرد میگرن ناشی از استرس را پیدا کنید.
اگر مشکوک هستید که استرسهای فیزیکی باعث میگرن شما میشوند، مهم است که به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید تا علت اصلی آن مشخص شود و یک برنامه درمانی برای شما تهیه شود. اگر عوامل استرسزای روانی دلیل آن باشند، یافتن راههایی برای مدیریت و کاهش استرس میتواند مفید باشد.
مدیریت و درمان میگرن استرسی
تغییرات سبک زندگی مهم ترین مؤلفه مدیریت میگرن استرسی است. اگر می خواهید میگرن استرسی را کاهش دهید، اقداماتی را برای کاهش استرس در زندگی خود انجام دهید. البته، برخی از دلایل استرس در زندگی وجود دارد که کاملاً خارج از کنترل شما هستند. اما، برخی از عوامل وجود دارد که می توانید آنها را تغییر دهید.
داشتن برنامه منظم | با فهرست و رتبه بندی کردن، اولویت هایتان را برنامه ریزی کنید. تعیین کنید چه کاری مهم است و چه کاری را می توانید بدون نگرانی به بعد موکول کنید. برای برخی افراد، تنها احساس داشتن برنامه منظم می تواند استرس را کاهش دهد و در نتیجه فرد ممکن است دچار میگرن نشود. |
زمانی را برای خود اختصاص دهید | افزایش تعامل شخصی و اولویت دادن به شادی می تواند استرس را به حداقل برساند. روابط و رشد شخصی خود را پرورش دهید. اغلب با دوستان، خانواده و عزیزان دور هم جمع شوید. |
برقراری ارتباط | برقراری ارتباط مؤثر با نیازهایتان می تواند دشوار باشد. تمرین کنید تا نیازهای خود را به وضوح با نزدیک ترین افراد زندگیتان در میان بگذارید. اگر واقعاً با مدیریت استرس در زندگی خود مشکل دارید، ملاقات با یک درمانگر را در نظرداشته باشید تا به شما در یادگیری مهارت های عملی برای مدیریت استرس کمک کند. |
خواب و غذا | بیش از 85 درصد از مبتلایان به میگرن استرسی از نظر بالینی کیفیت خواب ضعیفی دارند که با فراوانی میگرن، افسردگی و اضطراب مرتبط است. برای مبارزه با میگرن استرسی در سطح فیزیکی، سعی کنید: – روزانه ورزش کنید – درست قبل از خواب از خوردن غذا یا کافئین خودداری کنید – هر شب در ساعت معینی به رختخواب بروید – 30 دقیقه تا یک ساعت قبل از رفتن به رختخواب از تماشای نمایشگر گوشی و یا لپ تاپ خودداری کنید – رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه ها و غلات کامل نیز به کاهش اثرات استرس و ایجاد احساس بهتر کمک می کند. |
دارو برای درمان میگرن استرسی
برای درمان سردرد میگرن استرسی می توانید از داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن، ایبوپروفن و آسپرین استفاده کنید.
اگر داروهای OTC به اندازه کافی موثر نیستند، برای گزینه های دارویی که نیاز به نسخه دارند به یک متخصص سردرد مراجعه کنید.

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه