بر اساس تحقیقاتی که اخیرا انجام شده است، بیش از 37 میلیون نفر در ایالات متحده آمریکا میگرن را تجربه می کنند. از هر هفت نفر یک نفر به میگرن مبتلا می شود، زنان بیشتر از مردان به میگرن دچار میشوند. میگرن معمولا از زمانی شروع می شود که فرد در سنین نوجوانی تا اوایل 20 سالگی است، اما میگرن می تواند در هر زمانی از زندگی شما رخ دهد.
اگر اعضای خانواده تان از میگرن رنج می برند، احتمال ابتلا به آن ها نیز افزایش می یابد.
میگرن یک بیماری پزشکی است که اخیراً بهعنوان یک اختلال در سیستم عصبی شناخته شده است، بنابراین تعجب آور نیست که ژنتیک در این زمینه نقش داشته باشد. ما در این مقاله قصد داریم شما را در مورد تحقیقات در مورد زمینه های ژنتیکی میگرن آگاه سازیم.

میگرن
میگرن “فقط یک سردرد” نیست، اگرچه سر درد ویژگی اصلی آن است. افرادی که از میگرن رنج میبرند، معمولاً در یک طرف سر خود، سر درد شدیدی را تجربه میکنند،. این درد می تواند ساعت ها یا روزها ادامه داشته باشد و فرد می تواند در یک هفته چندین بار حمله میگرنی داشته باشد.
در واقع، زمانی که بیش از 15 روز در ماه سردرد دارید و 8 روز با میگرن همراه است، از میگرن مزمن رنج می برید.
میگرن در مراحل زیر ظاهر می شود:
پرودروم: مرحله پیش از سردرد که چندین ساعت یا چند روز قبل از شروع سردرد اصلی رخ می دهد.
هاله: حدود یک چهارم افراد مبتلا به میگرن، هاله، یک اختلال بینایی را درست قبل یا در حین میگرن تجربه می کنند.
سردرد: رویداد اصلی، می تواند سه ساعت تا سه روز طول بکشد. درد می تواند حرکت کند یا در همان مکان باقی بماند.
پست دروم: مرحله ای که پس از از بین رفتن سر درد اتفاق می افتد. تقریباً 80 درصد از مبتلایان به میگرن یک تا دو روز پس از سردرد آن را تجربه می کنند.
میگرن علائم بسیار بیشتری نسبت به سردردهای ساده دارد. آنها ممکن است بینایی خود را به طور موقت از دست بدهند، احساس بی حسی یا گزگز در بدن خود کنند.
قبل از میگرن، آنها می توانند تحریک پذیر، حساس به نور و صدا باشند و علائم دیگری را تجربه کنند. پس از آن، آنها می توانند در تمرکز مشکل داشته باشند و خستگی، سرخوشی یا سرگیجه را از جمله علائم دیگر تجربه کنند.
بیشتر بخوانید: اورای میگرن
تحقیقات فعلی در مورد میگرن ارثی
هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی می توانند منجر به میگرن شوند. تغییرات ژنی و جهش های به ارث رسیده از والدین شما می تواند منجر به ابتلا به میگرن شود.
فردی با یکی از والدین مبتلا به میگرن 50 درصد احتمال دارد که به میگرن مبتلا شود. اگر پدر و مادر هر دو مبتلا به میگرن باشند، این احتمال به 75 درصد افزایش می یابد. بیش از نیمی از افراد مبتلا به میگرن گزارش می دهند که حداقل یکی از بستگانشان میگرن را نیز تجربه کرده است.
مطالعه ای در سال 2018 بیش از 40 مکان ژن را پیدا کرد که جهش ها می توانند در ایجاد میگرن نقش داشته باشند. یک قسمت خاص از ژن ها ممکن است مسئولیت اصلی را داشته باشد. محققان 1589 خانواده مبتلا به میگرن را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و دریافتند که تعداد تغییرات ایجاد کننده میگرن در آنها نسبت به جمعیت عمومی افزایش یافته است.
برخی از ویژگی های میگرن نیز ممکن است با سابقه خانوادگی قوی میگرن مرتبط باشد، از جمله:
- میگرن از سنین پایین شروع می شود
- اپیزودهای مکرر میگرن
- میگرن همراه با هاله
- سردردهای میگرنی که نیاز به درمان طولانی مدت دارند
محققان ژن های خاصی را شناسایی کرده اند که ممکن است در ایجاد یا تمایل به میگرن دخیل باشند. DNA افراد مبتلا به میگرن را با افراد بدون میگرن مقایسه کرده اند.
هنگامی که مطالعه نشان داد که یک توالی DNA در گروه میگرن شایع تر از گروه کنترل است، نتایج نشان می دهد که ژن یا مکان ممکن است درگیر یا با بروز بالاتر میگرن در فرد مرتبط باشد.
پیوندهای ژنتیکی با انواع میگرن
انواع خاصی از میگرن پیوندهای ژنتیکی قوی دارند. یک فرد می تواند شکلی از میگرن به نام میگرن همی پلژیک خانوادگی (FHM) را در الگوی اتوزومال غالب به ارث ببرد.
این بدان معناست که یک فرد برای داشتن FHM فقط باید یک نسخه از ژن جهش یافته را به ارث ببرد. با این حال، یک فرد لزوما FHM را فقط به دلیل داشتن جهش ندارد.
یکی از اختلالات ژنتیکی به شدت با میگرن مرتبط است، میگرن همی پلژیک خانوادگی یا FHM. یک فرد می تواند نوعی از FHM را به عنوان یک اتوزومال غالب به ارث ببرد، به این معنی که به ارث بردن تنها یک کپی از این ژن جهش یافته می تواند به طور قابل توجهی احتمال میگرن را در آن فرد افزایش دهد.
چهار نوع FHM وجود دارد. نوع FHM یک فرد بستگی به ژن ایجاد کننده آن دارد. چهار نوع FHM عبارتاند از:
FHM نوع 1 | FHM نوع 1 شایع ترین FHM است که در اثر جهش در ژن CACNA1A ایجاد می شود. |
FHM نوع 2 | این FHM به دلیل جهش در ژن ATP1A2 اتفاق می افتد. FHM نوع 2 نیز ممکن است با تشنج درگیر باشد. |
FHM نوع 3 | FHM نوع 3 به دلیل جهش های ژن SCN1A رخ می دهد. |
FHM نوع 4 | اگر پزشک قادر به یافتن ژنی نباشد که باعث ایجاد FHM می شود، FHM نوع 4 را تشخیص می دهد. |
آشنایی با پیوندهای ژنتیکی
اگر فردی از ارتباط ژنتیکی خود با میگرن اطلاع داشته باشد، می تواند به تشخیص و دریافت سریع درمان کمک کند. اگر فردی بداند که سابقه میگرن دارد، می تواند به اعضای خانواده کمک کند تا تشخیص صحیح را دریافت کنند.
اعضای خانواده می توانند به یکدیگر کمک کنند:
- محرک ها و علائم میگرن را کشف کنید
- بررسی کنید که کدام گزینه درمانی بهتر عمل می کند
- تعیین کنید که آیا الگوهای سردرد در طول زندگی آنها تغییر کرده است یا خیر
- تشخیص دهید که چه زمانی ممکن است اپیزودهای میگرن شروع شوند
تا 60 درصد از دلایل ابتلای افراد به میگرن را می توان به دلیل ژنتیک دانست. وراثت ژنتیکی میتواند آنها را نسبت به عوامل و محرکهای محیطی حساستر کند، و در حالی که بیشتر نقصهای تک ژنی بعید است که به خودی خود باعث میگرن شوند، محیط میتواند فردی را به میگرن مبتلا کند.
عوامل ژنتیکی یا ارتباطی یا علتی در نظر گرفته می شوند.
فاکتورهای ارتباطی در انواع شایعتر میگرن دیده میشود و فرد مبتلا هیچ ارث واضحی از یک ژن خاص منجر به میگرن را نشان نمیدهد. معمولاً فرد دارای چندین ژن است که باعث ایجاد حساسیت می شود.
ژنتیک علت به این معنی است که میگرن در اثر جهش در ژن های خاص ایجاد می شود. متأسفانه، در صورت به ارث بردن این ژن، مستعد ابتلا به نوع خاصی از میگرن خواهید بود. یک ژن سببی تضمین نمی کند که شما به میگرن مبتلا شوید، اما اگر دچار میگرن شوید، به نوع خاصی از میگرن مبتلا خواهید شد.
به عنوان مثال، FHM ذکر شده در بالا ناشی از جهش در ژنهایی است که بر عملکرد کانال یونی تأثیر میگذارند و بر فعالیت عصبی تأثیر میگذارند. این تنوع در ژن کانال یون کلسیم، ATPase یا ژن کانال یون سدیم رخ می دهد.
کسانی که جهش در یکی از این کانالها دارند، میتوانند به اختلال میگرن مبتلا شوند و آن را به فرزندان خود منتقل کنند.
کلام آخر
ژن ها می توانند مستعد ابتلا به میگرن باشند. جهش های ژنی خاص حتی می توانند باعث ایجاد انواع خاصی از میگرن شوند.
فقط به این دلیل که شما یک ژن جهش یافته را به ارث می برید به این معنی نیست که به میگرن مبتلا خواهید شد. با این حال، شانس ابتلا شما به طور قابل توجهی افزایش می یابد، به خصوص اگر هر دو والدین شما از میگرن رنج می برند.
تحقیقات بیشتری در مورد ژنتیک ایجاد میگرن مورد نیاز است تا بتوانیم راه های بهتری برای درمان یا شاید پیشگیری از میگرن به دلیل ارث پیدا کنیم. در ضمن اگر شما یا یکی از اعضای خانواده از میگرن رنج می برید، لطفا با مرکز امداد میگرن تماس بگیرید.
ما می توانیم به شما کمک کنیم تا علل بالقوه میگرن خود را شناسایی کنید و بهترین درمان را برای سبک زندگی و تجربه میگرن خود ارائه دهید.

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه