دکتر نوشین یمانی / نوار مغز و اعصاب / سی تی اسکن جمجمه و مغز

سی تی اسکن جمجمه و مغز

کل بدن و حرکات آن تحت تاثیر یک سیستم به نام دستگاه عصب مرکزی می‌باشد. اتاق فکر یا فرمانده این دستگاه مغز می‌باشد. ساختار پیچیده‌ی مغز به قدری حساس و آسیب پذیر است که نیاز به انواع و اقسام سیستم‌های محافظتی و دفاعی دارد. جمجمه یک اتاق استخوانی است که سر را از ضربات خارجی محافظت می‌کند. مانند قلب که در قفسه‌ی سینه قرار دارد.  سی تی اسکن جمجمه و مغز راهی است که ما با کمک آن می‌توانیم به درون این اتاقک سرک بکشیم و مشکلات و مسائل داخلی آن را ارزیابی کنیم. در ادامه با ما باشید تا به بررسی بیشتر این روش ارزیابی بپردازیم.

سی تی اسکن جمجمه و مغز چیست؟

در طی اسکن جمجمه عکس‌های متعددی از زوایای مختلف از سر افراد گرفته می‌شود. سپس این عکس‌ها با کمک پردازش‌های رایانه‌ای تبدیل به برش‌های مقطعی از سر می‌شوند که می‌توانند به خوبی وضعیت بافت­های سر را به نمایش بگذارند.

سی تی اسکن می‌تواند تصاویر بسیار دقیقی را از بافت­های مغزی و استخوان‌های اطراف آن در اختیار ما بگذارد لذا متخصصان مغز و اعصاب از این روش زیاد استفاده می‌کنند. امواجی که دستگاه‌های سی تی اسکن برای ایجاد تصویر به وجود می­آورند اشعه ایکس می‌باشد. با گردش اشعه‌ها به دور قسمت مورد نظر اطلاعاتی وارد رایانه‌های مخصوص می­گردد تا در نهایت یک تصویر تشکیل شود.

هر تفاوتی در ساختار مغز توسط عکس‌ها نشان داده می‌شود لذا پزشکان با کمک این عکس‌ها می‌توانند انواع تومورها و آتروفی ­ها را تشخیص دهند.

آیا برای سی تی اسکن جمجمه و مغز نیاز به تزریق می‌باشد؟

باید گفت که سی تی اسکن دو نوع دارد یا با تزریق کنتراست انجام می‌شود یا بدون آن. البته ماده‌ی کنتراست هم می‌تواند در رگ تزریق شود و هم می‌تواند به شکل خوراکی تجویز گردد. اگر قرار باشد که شما از ماده‌ی کنتراست استفاده کنید نیاز است که 4 ساعت قبل از سی تی اسکن و مصرف ماده­ی کنتراست ناشتا باشید. در خصوص ارتباط میان سردرد و تومور مغزی بخوانید.

در چه زمانی دکتر سی تی اسکن جمجمه و مغز را تجویز می‌کند؟

  • دلایل متعدد و متنوعی وجود دارند که یک پزشک را قانع می‌کنند که سی تی اسکن را تجویز کند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.
  • غش
  • سردرد
  • ناهنجاری در استخوان‌های سر به ویژه جمجمه.
  • احتمال وجود ناهنجاری در شریان‌های مغزی.
  • تشنج به ویژه زمان‌هایی که افراد سابقه تشنج نداشته باشند.
  • تغییرات غیر طبیعی و ناگهانی در رفتار، خلق و خو و نگرش.
  • آتروفی نورون‌های مغز و احتمال وجود اختلال زوال عقل مانند آلزایمر.
  • سکته
  • بررسی نقایص مادرزادی
  • از دست دادن بدون علت حواس به ویژه شنوایی یا بینایی.
  • بی حسی و گزگز بافت­های بدنی یا ضعف عضلانی.
  • آنوریسم مغز.
  • خونریزی مغزی به ویژه بعد از وارد شدن ضربه.
  • مشکلات بصل النخاعی مانند مشکل تکلم و بلع.
  • هیدروسفالی یا افزایش فضای بطنی و مایعات مغزی نخاعی.
  • عفونت
  • تومور

در تمامی این مسائل پزشک برای تشخیص یا بررسی روند از سی تی اسکن استفاده می‌کند.

اقدامات لازم برای انجام سی تی اسکن جمجمه و مغز

  • اشعه‌ی ایکس می‌تواند مضراتی را برای شما به بار آورد لذا قبل از سی تی اسکن با پزشک خود صحبت کنید و اگر مشکل خاصی دارید به طور مثال حامله هستید حتما با پزشک در میان بگذارید و مطمئن شوید که سی تی اسکن بهترین انتخاب برای شما است. البته خود اشعه‌ی ایکس بعد از تابش در بدن باقی نمی‌ماند.
  • از آن جایی که بررسی روند تغییرات در مغز می‌تواند به تشخیص و ارزیابی بهتر دکتر کمک کند لذا سعی کنید تمام سی تی اسکن‌های خود را نگهدارید و به پزشک خود نشان دهید.
  • اگر کودکی دارید که به آن شیر می‌دهید بهتر است که از پزشک خود بپرسید که از چه زمانی می‌توانید شیر دهی را از سر بگیرید.
  • اگر آسم یا مشکلات تیروئیدی و کلیوی دارید یا داروهای خاصی را مصرف می‌کنید حتما به پزشکتان بگویید.
  • هنگام عکس برداری هیچ جواهر یا قطعه‌ی فلزی‌ای نباید با خود داشته باشید.
  • در صورت مصرف ماده‌ی کنتراست مقدار زیادی آب بنوشید تا زودتر و راحت‌تر از بدنتان دفع شوند.
  • بر خلاف ام ار ای ایمپلنت‌ها برای سی تی اسکن مشکل و محدودیتی ایجاد نمی‌کنند.

اتفاقاتی که در پروسه‌ی سی تی اسکن جمجمه و مغز  رخ می‌دهد

احتمالا ابتدا از شما خواسته می‌شود که یک لباس مخصوصی را بپوشید. پس از پوشیدن لباس باید بر روی تخت دستگاه دراز بکشید. دکتر تخت را به حرکت در می‌آورد تا سر شما درون قسمت اسکنر دستگاه قرار بگیرد.

نکته‌ی مهم در این مرحله این است که شما نباید سر خود را به هیچ عنوان تکان دهید چرا که تصاویر تار و خراب می­شوند. ضمن این که چشمان خود را نیز باید بسته نگاه دارید. برای مطالعه در خصوص ویژگی های بهترین متخصص مغز و اعصاب این محتوا را بخوانید.

البته لازم به ذکر است که سی تی اسکن حساسیت بسیار کمتری نسبت به ام ار ای دارد.

اسکنر دور تا دور سر بیمار می‌گردد تا بتواند تصاویری را از تمام زوایا ایجاد کند. تصویر هر زاویه یک برش است که در نهایت می‌تواند تصاویری سه بعد را در رایانه به وجود بیاورد. و در نهایت تصاویر دو بعدی و مقطعی آن چاپ می‌شود.

در اتاق سی تی اسکن به جز بیمار کسی نمی‌ماند اما نیاز به نگرانی نیست چرا که یک میکروفون و بلندگو برای ایجاد رابطه‌ی دو نفره وجود دارد.

آیا سی تی اسکن جمجمه و مغز درد دارد؟

خیر سی تی اسکن درد ندارد تنها ممکن است، این که مجبورید برای یک مدتی بدون حرکت بر روی تخت سفت دستگاه بخوابید کمی آزارنده باشد.

همان طور که گفتیم بیمار در اتاق اسکن تنها خواهد ماند که این موضوع برای بزرگ‌سالان اهمیت چندانی ندارد اما کودکان ممکن است که کمی بترسند یا دچار استرس شوند. لذا لازم است که پدر و مادرها قبل از سی تی اسکن به کودک خود اطمینان دهند که اتفاق بدی نمی‌افتد ضمن این که رفتار دوستانه‌ی پزشکان و تکنسین‌ها نیز می‌توانند تاثیر به سزایی در آسایش خاطر کودکان داشته باشد. میگرن در بارداری یکی از انواع سردرد های شایع می باشد می توانید این مقاله را در این باره بخوانید.

تفسیر عکس سی تی اسکن با چه کسی است؟

رادیولوژیست‌ها که با بافت و ساختارهای بدن از جمله مغز آشنا هستند در نتیجه کوچک‌ترین تغییر را تفسیر و آنالیز می‌کنند و برای پزشکی که شما را ارجاع داده ارسال می‌کنند. آن گاه پزشک معالجتان نتایج را به زبانی ساده برای شما شرح می‌دهد و به شما می‌گوید در گام بعدی چه اقدامی باید انجام دهید.

دیابت و سی تی اسکن جمجمه و مغز

دیابتی‌ها قبل از اسکن (حدود سه ساعت) بهتر است که مقداری غذای سبک مصرف کنند. و حتی ممکن است با توجه به نوع داروی مصرفیشان لازم باشد 48 ساعت مصرف آن را قطع کنند.

در انتها می توانید سوالات خود را در خصوص انواع سردرد و روش های درمان آن از دکتر نوشین یمانی متخصص مغز و اعصاب در بخش نظرات بپرسید. همچنین می توانید برای دریافت مشاوره آنلاین کلیک کنید. با دنبال کردن صفحه اینستاگرام دکتر نوشین یمانی می توانید در خصوص انواع میگرن و سردرد و همچنین عللو درمان آن بخوانید.

مقالات مرتبط
نوار عصب و عضله برای تشخیص ام اس

نوار عصب و عضله برای تشخیص ام اس

اگر پزشک شما مشکوک است که شما مبتلا به ام اس هستید، اما هنوز تشخیص داده نشده است، به احتمال زیاد از شما بخواهد نوار عصب و عضله برای تشخیص ام اس انجام دهید. EMG مخفف الکترومیوگرام (نوار عضله) است. هدف از EMG ارزیابی سلامت عضلات با اندازه گیری پاسخ آنها به تحریک است....

نوار عصب و عضله دست چگونه انجام می‌شود و آیا درد دارد؟!

نوار عصب و عضله دست چگونه انجام می‌شود و آیا درد دارد؟!

نوار عصب و عضله دست آزمایشی است که فعالیت الکتریکی عضلات و اعصاب را اندازه گیری می کنند. اعصاب سیگنال های الکتریکی به عضلات شما ارسال می کنند و عضلاتتان واکنش نشان می‌دهد. همانطور که عضلات شما واکنش نشان می دهند، آنها این سیگنال ها را منتشر می کنند، که سپس می توان...

هزینه نوار عصب و عضله در سال 1402 چقدر است؟!

هزینه نوار عصب و عضله در سال 1402 چقدر است؟!

نوار عصب و نوار عضله برای بررسی اعصاب و عضلات در کل اندام شما استفاده می شود. پزشک شما معمولاً زمانی این آزمایش را تجویز می کند که مشکوک باشد که ممکن است نوعی مشکل در عصب عضلات شما وجود داشته باشد. معمولاً از آزمایش EMG/NCV برای تشخیص یکی از موارد زیر استفاده می شود:...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × چهار =

تماس سریع