کرونا یا کووید 19 یک بیماری تنفسی است که می تواند ریه ها را درگیر کند. نام پزشکی این ویروس سارس – کووید – 2 است. این ویروس علائم مختلفی ایجاد می کند. یکی از این علائم سردرد است. ولی آیا سردرد علامت شایعی برای کرونا است؟
سردرد علامت شایع ویروس کرونا
سردرد علامت بالقوه ویروس کرونا است. سردرد می تواند در مراحل اولیه و یا ثانویه بیماری بروز کند. با وخیم شدن بیماری احتمال بروز سردرد بیشتر می شود. سردرد در مبتلایان به میگرن می تواند علامت کووید 19 باشد. در این موارد سردرد قبل از علائم دیگر بیماری مانند تب و سرفه بروز می کند.
مطالعات بر روی میزان شیوع سردرد در بیماران مبتلا به کرونا در حال انجام است. در این مطالعات از سازمان بهداشت جهانی و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، اطلاعاتی در دست است:
- سازمان بهداشت جهانی که 55000 بیمار را بررسی کرد، متوجه شد که سردرد در 13.6 درصد از بیماران دیده شده است.
- سازمان پیشگیری و درمان بیماری بیان کرد که در 9.6 تا 21.3 درصد از بیماران سردرد مشاهده شده است. این مورد به سن بیماران هم مربوط است. سردرد در افراد زیر 65 سال بیشتر دیده شده است.

سردرد کرونا
چگونه می توان تشخیص داد که سردرد ناشی از کرونا است؟
سردرد عارضه ی شایعی است. به همین دلیل نمی توان با بروز سردرد به کرونا پی برد. اخیرا علائم بیماری کرونا بسیار گسترده شده است و نمی توان سردرد فرد را از کرونا تشخیص داد. منابع معتبر مشخصات سردرد مربوط به کرونا را در زیر بیان می کنند:
- سردرد متوسط تا شدید است.
- باعث نبض زدن و احساس فشار به سر می شود.
- در دو طرف سر بروز می کند.
- هنگام خم شدن بدتر می شود.
تفاوت سردرد کرونا با میگرن
افرادی که به حملات میگرن مبتلا می شوند، سردرد مربوط به کرونا را هم متوسط تا شدید احساس می کنند. ولی بر خلاف میگرن، سردرد مربوط به کرونا با دیگر علائم معمول میگرن مانند حساسیت به نور و صدا متفاوت است.
همانند دیگر بیماری های ویروسی، سردرد مربوط به کووید هم می تواند همراه با تب باشد. تب عارضه ای ناشایع همراه با میگرن و دیگر انواع سردردها مانند سردرد تنشی و خوشه ای است.
اگر به سردرد مبتلا می شوید و نگران کووید هستید، تب خود را بسنجید و به دنبال علائم دیگر باشید. اگر تب یا دیگر علائم کرونا را تجربه می کنید، احتمالاً به ویروس کرونا مبتلا هستید. نیاز است که تست انجام گیرد.
چه علائم دیگری نشانه کرونا هستند؟
در حالی که سردرد علامت بالقوه کووید است، علائم دیگری نیز می توانند نشانه کرونا باشند:
- تب
- خستگی
- سرفه
- تنگی نفس
علائم دیگر که کمتر یا بیشتر از سردرد متداول هستند شامل:
- گلو درد
- بدن درد
- آبریزش بینی و انسداد بینی
- مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ و اسهال
- از دست رفتن حس بویایی و چشایی
اگر در مورد علائم نگران هستید باید چه کنید؟
اگر سردرد دارید یا به علائم دیگری مبتلا هستید، نگران این هستید که به کووید مبتلا باشید باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- خود را قرنطینه کنید – در منزل بمانید و فاصله اجتماعی را از دیگر اعضای خانواده رعایت کنید. سعی کنید از یک تخت و حمام جدا استفاده کنید. اگر در ارتباط با دیگران هستید از یک ماسک استفاده کنید و دو تا سه متر از دیگران فاصله داشته باشید.
- با پزشک خود در ارتباط باشید – در مورد علائمی که تجربه می کنید، پزشک تان را در جریان قرار دهید. آن ها در مورد نحوه مراقبت از خود راهنمایی تان می کنند. همچنین ممکن است پیشنهاد دهند که یک تست برای ویروس کووید 19 بدهید.
- مراقب علائم خود باشید. در صورتی که علائمی دارید که به مروز زمان وخیم تر می شوند، به هیچ عنوان مراجعه به پزشک را به تاخیر نیندازید.
چه درمانی برای سردرد مربوط به کرونا در دست است؟
اگر به سردرد کرونا مبتلا هستید یا سردردتان علائم زمینه ای دیگری دارد، اقداماتی را می توانید در منزل انجام دهید تا به کاهش درد کمک کند. برای مثال:
- مصرف داروهای مسکن مانند استامینوفن یا تایلنول، آسپیرین و ایبوپروفن یا آدویل می توانند به کاهش درد و تب کمک کنند.
- قرار دادن یک کمپرس خنک روی پیشانی که می تواند به کاهش سردرد و همچنین به خنک ماندن فرد کمک کند.
- از یک ماساژ ملایم در اطراف پیشانی و شقیقه ها کمک بگیرید تا به کاهش علائم منجر شود.
- مقداری استراحت کنید تا سردرد شدید کاهش یابد. در این شرایط می توانید مقداری دراز بکشید و چشم ها را ببندید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در حالی که اغلب کیس های ویروس کووید 19 به نوع متوسط و خفیف بیماری مبتلا می شوند، در برخی افراد بیماری می تواند پیشرفته شود. وخامت بیماری 5 تا 8 روز بعد از بروز علائم بروز می کند.
علائم مختلفی وجود دارند که همگی نشانه های خطر کووید 19 شدید هستند. در صورتی که علائم زیر را تجربه می کنید سعی شود که سریعاً اقدام مناسب صورت گیرد:
- تنگی نفس و اختلال در نفس کشیدن
- درد و فشار در قفسه سینه
- آبی شدن لب ها، صورت و ناخن ها
- گیجی
- ناتوانی در بیدار ماندن یا بیدار شدن
نتیجه گیری
سردرد یک علامت بالقوه ویروس کووید 19 است. ولی شواهد اخیر نشان می دهد که کمتر از علائم دیگر کووید شایع است. از دیگر علائم شایع کووید می توان به تب، سرفه، خستگی و تنگی نفس اشاره کرد.
سردرد کرونا در مراحل اولیه و ثانویه بیماری دیده می شود. گاهی اوقات سردرد همراه با تب است. گاهی اوقات سردرد ضربان دار تجربه می شود که متوسط تا شدید است و در اغلب موارد هر دو طرف سر را درگیر می کند.
اگر سردرد دارید و احتمال کرونا می دهید، خود را در منزل قرنطینه کنید و پزشک تان را در جریان قرار دهید. داروهای مسکن، استراحت کافی و کمپرس های سرد می توانند به کاهش علائم سردرد کمک کنند. در دوران نقاهت علائم خود را زیر نظر قرار دهید.
منبع : https://www.healthline.com/health/coronavirus-symptoms

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه