تومور مغزی یکی از بیماری های جدی و خطرناک است که اقدام سریع برای تشخیص و درمان آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در صورتی که در زمان مناسب برای درمان این بیماری اقدام نشود، به راحتی می تواند موجب خطرات بسیار جدی و حتی مرگ بیمار شود. به همین منظور آشنایی با علائم و نشانه های آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. سردرد و تومور مغزی از ارتباط بسیار قوی با یکدیگر برخوردار می باشند. زیرا یکی از اصلی ترین و شایع ترین علائم تومور مغزی، سردرد است. اما از آنجایی که افراد 18 تا 65 سال در تمامی جهان حداقل یک بار در طول عمر خود به سردرد دچار شده اند. نمی توان هر نوع سردرد را نشانه تومورهای مغزی دانست. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با نشانه های سردرد ناشی از تومور مغزی، به طور کامل آشنا کنیم.
هر نوع سردرد نشان دهنده تومور مغزی است؟
یکی از سوالاتی که برای افراد ممکن است ایجاد شود، این است که آیا هر نوع سردردی می تواند نشان دهنده تومور مغزی باشد؟ در جواب به این سوال باید گفت که سردردهای ناشی از تومورهای مغزی معمولا ویژگی های مشخصی دارند که توجه به آن ها می تواند در تشخیص زودهنگام تومورهای مغزی موثر باشد. از ویژگی های سردرد ناشی از آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- این سردردها معمولا مداوم هستند و به طور غیر معمول شدت پیدا می کنند. به خصوص در افرادی که سابقه سردردهای شدید و مداوم ندارند.
- شدت سردرد در صبح ها بیشتر از همیشه است.
- به گونه ای است که می تواند منجر به بیدار شدن فرد از خواب نیمه شب شود.
- معمولا با گذشت زمان نه تنها درد کاهش پیدا نمی کند، بلکه شدت نیز می یابد.
- در بسیاری از مواقع چند روز تا چند هفته ادامه پیدا می کند.
- تغییر موقعیت و یا سرفه کردن می تواند منجر به شدیدتر شدن سردرد شود.
- معمولا همراه با استفراغ می باشد.

سردرد و تومور مغزی
فراموش نکنید که دیگر بیماری ها نیز می توانند منجر به سردرد شده و با یک یا دو علائم ذکر شده نیز همراه باشند. از دیگر مشکلاتی که می تواند منجر به سردرد شود و با علائمی مشابه همراه باشد، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- میگرن:
- سردردهای نبض دار و شدید
- حالت تهوع
- استفراغ
- حساسیت به نور و صدا
- احساس سوزن سوزن زدن چشم
- شنیدن نامفهوم صداها
- سردردهای خوشه ای:
- افتادگی پلک
- تعرق
- قرمز شدن چشم
- گرگرفتگی
- بی قراری
- آبریزش بینی و چشم
- حساسیت به نور و صدا
- گرفتگی بینی
- سوزش و خستگی اطراف چشم
- سردرد تنشی:
- استرس
- انقباض های عضلانی
- مصرف بیش از حد کافئین
- آسیب دیدگی چشم
- خستگی
علائم سردرد ناشی از تومور مغزی
از آنجایی که سردرد یکی از شایع ترین دردهایی است که هر انسان در طول زندگی خود حداقل یک بار آن را تجربه می نماید، می توان عوامل مختلفی را دلیل ایجاد سردرد دانست. اما از آنجایی که یکی از اصلی ترین علائم تومور مغزی سردرد است، نمی توان از کنار آن به سادگی عبور کرد. تومورهای مغزی که علائم آن از مغز شروع می شود را تومورهای اولیه می نامند. به همین دلیل نمی توان آن ها را سرطان تلقی نمود. قطعا سردرد از ابتدایی ترین نشانه های تومور مغزی می باشد. اما برای تشخیص سردرد ناشی از آن باید با مشخصات این سردردها بیشتر آشنا شوید.
نشانه های همراه با سردرد ناشی از تومور مغزی
معمولا تومور مغزی علاوه بر سردرد با علائم دیگری نیز همراه می باشد. به همین دلیل در صورتی که تنها علائم شما سردرد باشد، نمی توانید آن را دلیل قطعی تومورهای مغزی بدانید. از دیگر علائم همراه با سردرد ناشی از تومورهای مغزی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ایجاد دوبینی و کاهش دید
- کاهش وزن ناگهانی و بی دلیل
- تشنج
- اختلال در تکلم
- بروز سرگیجه و عدم تعادل
- کاهش میزان شنوایی
- احساس شدت پیدا کردن فشار پشت سر
- افزایش ضعف و بی حالی بدن که معمولا به یک سمت بدن شدت پیدا می کند.
- تغییر پیدا کردن خلق و خو
نکته: البته برخی از علائم ذکر شده می تواند نشانه های هشدار دهنده در رابطه با سکته های مغزی باشد.
چه نوع تومور مغزی منجر به سردرد می شود؟
معمولا تجربه نمودن سردرد در افراد مختلف متفاوت است. اما سردردهای ناشی از تومور مغزی در اکثر افراد یکسان است و صبح یا آخر شب شروع شده و شدت می گیرد. سردردهای ناشی از این بیماری به شدت کسل کننده می باشد و احساس فشار به سر احساس می شود. برخی از افراد ممکن است تیر کشیدگی بخشی از سر را تجربه نمایند. معمولا سرفه، عطسه، جابجا شدن و … می تواند موجب تشدید درد شود. معمولا سردردهایی که ناشی از این بیماری می باشند، در ابتدا با استفاده از مسکن قابل درمان می باشند. اما به مرور زمان در برابر مسکن ها مقاومت نشان داده و برطرف نمی شوند. از طرفی بروز تومورهای بدخیم مغزی معمولا با سردرد همراه نمی باشند. اما تومورهای خوش خیم و کوچک می توانند سردردهای غیر قابل تحملی را به وجود آورند. انجام سی تی اسکن و ام آر آی می تواند اطلاعات بیشتری در اختیار پزشک قرار داده و در صورت وجود تومور، پزشک می تواند نوع آن را تشخیص دهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمود؟
از آنجایی که سردرد می تواند به دلایل مختلفی مانند میگرن های عصبی، سردردهای خوشه ای، استرس، گرمازدگی و … ایجاد شود. بهتر است در صورت مشاهده نمودن علائم نگران کننده تومورهای مغزی به پزشک مراجعه نمایید. تا در صورت وجود تومور اقدامات درمانی به موقع انجام شود. از نشانه هایی که در صورت مواجه شدن با آن بهتر است به پزشک مراجعه نمایید، به شرح زیر می باشند.
- سردردهای شدید و ناگهانی
- ضعف و بی حالی در یک سمت از بدن
- اختلالات بینایی، شنوایی و یا گفتاری
- تغییر خلق و خو یا رفتار فرد
- تشنج

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه