دوران بلوغ یکی از حساس ترین دوران موجود در زندگی افراد می باشد. در این دوران ترشح هورمون ها در بدن دچار تغییرات بنیادی و اساسی می شود. با توجه به اینکه ترشح هورمون های جنسی در این دوران به خوبی تنظیم نیست، ترشح هورمون ها در این دوران می تواند عوارض جانبی برای افراد به دنبال داشته باشد. وجود دردهای شکمی و یا تغییرات شدید خلق و خو در این دوران بسیار رایج بوده و تاثیر فراوانی بر زندگی نوجوانان دارد. در این مقاله قصد داریم در مورد رابطه سردرد و بلوغ در نوجوانان صحبت کنیم. بنابراین در ادامه مقاله همراه ما باشید تا با جزئیات بیشتری در مورد آن صحبت کنیم.
آیا رابطه ای بین سردرد و بلوغ وجود دارد؟
جالب است بدانید که حدود 80 درصد از نوجوانان بالای 15 سال دچار عارضه سردرد هستند. یک پزشک آمریکایی ادعا می کند، پروسه ی رشد نوجوانان و کودکان همراه با ایجاد سردردهای متعدد در آن ها است. وجود سردرد در کودکان نیز بسیار شایع می باشد، به گونه ای که حدود 51 درصد کودکان زمانی که در دوران بلوغ خود قرار دارند، دفعات سردرد در آن ها افزایش پیدا می کند. با توجه به این آمارها رابطه مستقیمی بین سردرد و بلوغ وجود دارد.

علت ایجاد سردرد در دوران بلوغ چیست؟
طبق مطالعات انجام شده تغییرات هورمونی مهم ترین علت ایجاد سردرد در نوجوانان می باشد. وجود تغییرات هورمونی سبب ایجاد التهاب در سلول های مغزی شده که نتیجه آن ایجاد میگرن می باشد. علت بسیاری از سردردها در نوجوانان تغییرات هورمون استروژن است. افزایش و یا کاهش ناگهانی در سطح هورمون استروژن سبب ایجاد التهاب در بدن و به ویژه در بافت مغز می شود. وجود همین تغییرات در سطح هورمون استروژن شاید مهم ترین علل شکایت دخترهای نوجوانان از سردرد در دوران بلوغ باشد. وجود تغییرات در سطح هورمون استروژن همچنین مهم ترین علت ایجاد سندرم پیش از قاعدگی در خانم ها می باشد. همانطور که می دانید، سندرم پیش از قاعدگی در خانم ها دارای علائم متعددی می باشد که مهم ترین آن ها ایجاد دردهای عضلانی و سردرد است.
راهکارهای کاهش علائم در سردرد در دوران بلوغ
- کاهش استرس می تواند تا حد بسیار زیادی از ایجاد سردرد در دوران بلوغ جلوگیری کند، وجود استرس سبب افزایش ترشح هورمون هایی در بدن می شوند که می تواند تا حد بسیار زیادی در ایجاد التهاب در بدن و در نتیجه سردرد موثر باشد. با توجه به این موضوع استفاده از راهکارهایی چون ورزش و فعالیت های بدنی سبب کاهش استرس در بدن و در نتیجه کاهش التهاب می شود. وجود فعالیت های بدنی سبب ترشح هورمون های شادی آور شده که نتیجه آن کاهش استرس در افراد می باشد.
- استفاده از داروهای مسکن هم می تواند تا حد بسیار زیادی در کاهش سردردها در دوران بلوغ موثر باشد. وجود سردردهای تپنده در این دوران بسیار آزار دهنده بوده و به دلیل برخی از پزشکان از داروهایی چون استامینوفن و ایبوپروفن برای کاهش علائم سردردها در این دوران استفاده می کنند.
- ایجاد فضای امن و آرام از دیگر راهکارهای موثر برای کاهش سردرد در این دوران می باشد. با توجه به اینکه در این دوران نوجوانان به دلیل تغییرات هورمونی ناگهانی دچار استرس هستند وجود همین استرس سبب افزایش احتمال ابتلاء آن ها به سردرد می شود، قرار دادن آن ها در فضای ساکت و آرام می تواند تا حد بسیار زیادی سبب کاهش استرس و در نتیجه سردرد در آن ها شود.
با وجود همه این راهکارها در صورتی که فرزند شما از وجود سردردهای عنوان شده در زیر رنج می برد، بهتر است در اولین فرصت به متخصص سردرد مراجعه کنید.
- در صورتی که ناحیه سر در فرزند شما دچار آسیب دیدگی شده است و در حال حاضر دارای علائم سردرد می باشد.
- در صورتی که فرزند شما دارای سردردهای مکرر در طول هفته می باشد. توجه به این نکته ضروری است که با وجود رابطه مستقیم بین سردرد و بلوغ، اما سردردهای ناشی از بلوغ به صورت مکرر نبوده و در صورت وجود سردرد های مکرر در نوجوانان در اولین فرصت باید به پزشک مراجعه شود.
- در صورتی که فرزند شما دارای سردردهای شبانه باشد و در کنار آن علائم دیگری هم داشته باشد. وجود این سردرد ها طبیعی نبوده و هر چه سریعتر باید به پزشک مراجعه شود.
راهکارهای جلوگیری از ایجاد سردرد در دوران بلوغ
باد وجود اینکه سردرهای موجود در دوران بلوغ به علت تغییرات هورمونی در این دوران ایجاد می شوند، اما در صورت رعایت چندین نکته می توان تا حد امکان از ایجاد سردرد در این دوران جلوگیری کرد.
- رعایت سبک تغذیه ای و محدود کردن استفاده از برخی مواد غذایی می تواند از ایجاد سردردهای میگرنی در این دوران جلوگیری کند. به همین علت به فرزندان خود توصیه کنید تا در حد ممکن از خوردن فست فودها و آجیل ها در این دوران خودداری کنند.
- انجام فعالیت ها ورزشی نیز می تواند تاثیر بسیار زیادی بر جلوگیری از ایجاد سردردهای میگرنی در این دوران داشته باشد.
- استفاده از روش های تمرینی چون تنفس عمیق نیز می تواند سبب جلوگیری از ایجاد سردردهای میگرنی در افراد شود.
- همانطور که در مطالب قبل هم به ان اشاره شد، وجود استرس از طریق ایجاد التهاب در بدن می تواند تا حد بسیار زیادی در ایجاد سردردهای میگرنی موثر باشد. با توجه به این موضوع ایجاد اطمینان خاطر در نوجوانان و استفاده از شیوه های تشویقی می تواند در کاهش سردرد بسیار موثر باشد.
با توجه به مطالب گفته شده اگر در خانه خود نوجوانان دارید لطفا راهکارهای درمانی پیشنهادی خود را در سایت دکتر نوشین یمانی با ما در میان بگذارید. ما بسیار علاقه مندیم تا درمان های خانگی که شما برای درمان میگرن در این دوران استفاده می کنید را بشنویم.
خلاصه نکات مقاله
ارتباط مستقیمی میان سردرد و بلوغ در نوجوانان وجود دارد. در این دوران با توجه به ترشح هورمونهای مختلف احتمال ایجاد سردرد در نوجونان بسیار بالا می رود. تغییرات هورمون استروژن از طریق ایجاد التهاب در بدن تاثیر بسیار زیادی در ایجاد سردرد در این دوران دارد.

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
عالی
ممنون از توجه شما
سلام خستهدنباشین من و دوستام سردرد داریم من خودم وقتی اعصابم خرابه یا صبرم لبریز میشه درد میخواد بگیره و به نور و صدا زیاد سرم تحریک به درد نمیشه به نظرتون میگرن هست یا سر درد نوجوانی با دکتر هم حرف زدم گفت میقرن شدید داری ولی من زیاد به حرفش باور ندارم چون سر دردم اونقدرام زیاد نیست
سلام باید به پزشک متخصص مراجعه شود و معاینه شوید
سلام من۱۶سالمه کا تقریبا ۱،۲سال هس که بعضی موقع ها سرم شدیدا دردمیکنه ونمیتونم پاشم که ضربان سرم رواحساس میکنم و وقتی کمتراز۱۰ساعت بخوابم سردرد امونم رومیبره ووقتی زیاد میشینم وقتی بلندمیشم سرمگیج میره و چشام سیاهی میره که بعد۵،۶ثانیه درست میشه به نظرتون میتونه علاعم چی باشه؟؟
سلام با شماره 09127417143 تماس بگیرید
سلام من وقتی ناراحت یا عصبانی میشم سردرد ،
یا وقتی بلند میشم سرگیجه میگیرم باید برم دکتر یا
سلام بله بهتر است برای بررسی دقیق به پزشک متخصص مراجعه کنید