دکتر نوشین یمانی / سردرد / آشنایی با سردرد های ناشی از سر و صدا

آشنایی با سردرد های ناشی از سر و صدا

سردرد یکی از شایع ترین اختلالاتی است که افراد جامعه در طول عمر خود حداقل یکبار آن را تجربه می کنند. علت سردرد های مختلف متفاوت است ولی سردرد های ناشی از سر و صدا، با مکانیسمی ناشناخته و به دنبال ایجاد سر و صداهای محیطی (صداهای با فرکانس ضعیف یا قوی، بسته به اینکه هر فرد به چه صدایی حساسیت بیشتری نشان خواهد داد) ایجاد می شوند. البته همانگونه که گفته شد، در اینجا علت سردرد مشخص، ولی مکانیسم ایجاد کننده ی آن در سیستم عصبی افراد مختلف، نامشخص است. سردرد های ایجاد شده را میتوان به انواع سردرد اولیه و ثانویه تقسیم بندی کرد، که برای هر یک دلیل (عامل شروع کننده ی سردرد) خاصی وجود دارد. بر اساس علائم ایجاد شده در افراد مختلف، می توان مشخص کرد کدام نوع از سردرد را تجربه می کنند.

سردرد های ناشی از سر و صدا

یکی از عوامل ایجاد سردرد، صداهای طولانی مدت یا بسیار بلند هستند. سردرد های ناشی از سر و صدا، می توانند شامل میگرن، سردرد تنشی یا سایر سردرد ها باشند. یکی از علل شایع برای ایجاد سردرد های ناشی از سر و صدا، اختلال گوش است. البته موارد دیگری نیز می توانند باعث بروز سردرد های ناشی از سر و صدا شوند، علی رغم اینکه سر و صدای چندانی نیز وجود نداشته باشد. در این مقاله به بررسی انواع علل بروز سردرد، سردرد های ناشی از سر و صدا،  راه های درمانی پزشکی و غیرپزشکی مقابله با آن ها، می پردازیم.

سردرد-های-ناشی-از-سر-و-صدا

آلودگی صوتی و ایجاد عوارضی همچون سردرد

آلودگی های صوتی در محیط های شغلی، یکی از زیان آورترین عوامل در بروز اختلالات جسمی و روانی در کشور های توسعه یافته و در حال توسعه به شمار می روند. یکی از عوامل موثر بر کیفیت زندگی افراد در سال های اخیر، آلودگی صوتی بوده است. طبق آمار ارائه شده توسط سازمان جهانی بهداشت، آلودگی صوتی بر کیفیت زندگی و سلامت افراد جامعه تاثیر مستقیم دارد. آلودگی های صوتی می توانند باعث بروز اختلال های روان پزشکی، روان شناسی و فیزیولوژیکی شوند. در این میان بروز سردرد های ناشی از سر و صدا، سرگیجه، خستگی جسمی و روانی، پرخاشگری، اختلال خواب و کاهش بازده کاری، از مهم ترین عوارض ایجاد شده هستند.

اصوات مختلف، تاثیر بر شنوایی و ایجاد سردرد

اصوات ایجاد شده در تراز های صوتی بیش از 85 دسی بل(db) می توانند تاثیرات مستقیمی بر سیستم شنوایی انسان داشته و آستانه ی شنوایی را کاهش دهند. اگر این صدا ها به مدت طولانی تری شنیده شوند منجر به کاهش شنوایی می شوند. لذا می توان علت بروز سردرد های ناشی از سر و صدا را یک مکانیسم دفاعی در بدن توصیف کرد که هدف اصلی این مکانیسم را میتوانیم، مقابله با اثرات فیزیکی و روانی ناشی از صدای بلند( عصبانیت، تحریک پذیری، حالت تهوع، ناتوانی جنسی) ، توصیف کنیم.

سایر علل بروز سردرد های ناشی از سر و صدا

یکی از بزرگترین نعمت های الهی، قوه ی شنوایی انسان است. در صورتی که فرد دچار درک غیر طبیعی از شنوایی باشد، به آن اختلال پر شنوایی گفته می شود. محدوده ی شنوایی در افرادی که دارای پر شنوایی هستند اغلب باریک است. این افراد قادر به شنیدین صداهای زیر 50 دسی بل نمی باشند، ولی در عوض صداهای بالای 80 دسی بل برایشان آزاردهنده است. پر شنوایی می تواند به عنوان علت بروز مشکلات فراوانی از جمله سردرد های ناشی از سر و صدا، تهوع، سرگیجه، ایجاد وزوز در گوش و عدم تمرکز، در نظر گرفته شود.

جالب است بدانید، اغلب افراد مبتلا به پرشنوایی، بین تشخیص این اختلال و سردرد های میگرنی، دچار اشتباه می شوند و فکر می کنند علت سردرد آنها ناشی از میگرن است. در افرادی که دارای شنوایی عادی هستند صداهایی همچون چکه آب یا تیک تاک ساعت توسط مغز نادیده گرفته می شود، ولی در این افراد، این صداهای معمولی می تواند به کابوسی وحشتناک تبدیل شوند.

راه های مقابله با سردردهای ناشی از پر شنوایی گوش

سردرد های ناشی از صدا و عوارض آنها در افرادی که از پرشنوایی گوش رنج می برند، تنها با دوری از محیط های پرسروصدا، عدم استفاده از هدفون به مدت طولانی، ورزش منظم، تنظیم ساعات خواب و نوشیدن مایعات کافی، می تواند به میزان زیادی کاسته شود.

اقدامات لازم هنگام بروز سردرد های  ناشی از سر و صدا

بسته به اینکه سردرد ایجاد شده از چه نوعی باشد، می توان از روش های مختلفی جهت کاهش یا تسکین آن استفاده کرد. طبق مطالب ارائه شده در بالا، سردرد هایی با علت اولیه ی سر و صدا، می توانند از نوع میگرنی یا تنشی باشند. برای درمان و بهبود آنها ، روش های خاصی وجود دارد. از جمله روش های پیشگیری کننده و کاهنده سردرد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • میگرن. میگرن به صورت یک الگوی ضربان دار و یک طرفه در سر، بروز می کند. گاهی اوقات علائمی همچون تهوع و استفراغ همراه با میگرن، دیده می شوند. علاوه بر سر و صدا، حرکت و نور نیز می توانند باعث تشدید سردرد های میگرنی ناشی از سر و صدا شوند. در صورتی که جرقه های نور ، چشمک های نور یا سایر علائم حسی در میدان بینایی فرد دیده شوند، به آنها آئورا یا هاله گفته می شود. این علائم می توانند نشان دهنده ی شروع سردرد باشند و از یک ساعت قبل شروع سردرد، آغاز می شوند. دراز کشیدن در اتاق تاریک، بدون سر و صدا و مصرف یک لیوان قهوه، می تواند در کاهش سردرد موثر باشد.
  • سردرد های تنشی. یکی دیگر از انواع سردرد های ایجاد شده به دنبال سر و صدا، سردرد های تنشی هستند. سردرد های تنشی، به صورت دوره های اپیزودیک 30 دقیقه ای تا یک هفته ای بروز می کنند. علاوه بر سر و صداهای شدید، عواملی همچون: استرس،کمبود خواب، سفتی عضلات سر و گردن، نیز می تواند در بروز سردرد تنشی موثر باشد. استفاده از کمپرس گرم بر روی عضلات، قرار گیری در محیط آرام و بدون سر و صدا، قرار دادن کمپرس سرد روی پیشانی و گونه ها در کاهش شدت سردرد تنشی موثرند.
مقالات مرتبط
سردرد در دوران بارداری

سردرد در دوران بارداری

سردرد در دوران بارداری را بسیاری از زنان تجربه می کنند. علائم آن می توانند ناراحت کننده باشند، اما راه های مختلفی برای کنترل سردرد وجود دارد. هیدراته ماندن، مدیریت سطح استرس، خواب کافی و دوش آب گرم می تواند به تسکین سردرد کمک کند. از سوی دیگر، پوشیدن لباس های گشاد،...

اکسیپیتال نورالژی

اکسیپیتال نورالژی

اکسیپیتال نورالژی بیماری است که در آن اعصاب موجود در پشت سر آسیب می‌ببیند. این عصب ها مانند اعصاب ستون فقرات محافظت شده نیستند و به اعصاب پس سری مشهورند. هنگامی که این اعصاب بر اثر عوامل مختلف آسیب ببیند، فرد در ناحیه پشت سر احساس درد می‌کند و به این حالت اکسیپیتال...

زالو درمانی برای سردرد

زالو درمانی برای سردرد

زالو درمانی برای سردرد قرن هاست برای درمان انواع سردردها استفاده می‌شود. سردرد می‌تواند فوق العاده عذاب آور باشد و باعث شود ما نتوانیم بر روی کارهایمان تمرکز کنیم و از فعالیت های روزانه خود لذت ببریم. خوشبختانه، انواع مختلفی از درمان ها برای کمک به تسکین سردرد ما وجود...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 + 17 =

تماس سریع