میگرن، سردرد متوسط و یا شدیدی است که به صورت درد در یک سمت سر احساس می شود. بسیاری از افراد با علائمی مانند احساس مریضی، ناخوشی و یا افزایش حساسیت به نور و صدا نیز روبرو می شوند. میگرن، بیماری شایعی است و از هر پنج زن، یک نفر و از هر پانزده مرد، یک نفر درگیر این مشکل می شوند. میگرن عمدتا از سنین کودکی آغاز می شود.
انواع سردرد میگرن
انواع میگرن عبارتند از:
– میگرن با پیش هشدار: علائم هشدار دهنده خاصی قبل از شروع میگرن دیده می شوند، مانند مشاهده درخشش نورها.
– میگرن بدون پیش هشدار: شایع ترین نوع میگرن که بدون هیچ گونه علائم هشدار دهنده آغاز می شود.
– میگرن با علائم پیش هشدار و بدون سردرد که با عنوان میگرن خاموش نیز شناخته می شود: علائم پیش هشدار و یا دیگر علائم مشاهده می شوند، اما سردرد حس نخواهد شد.
برخی افراد به طور مرتب دچار میگرن می شوند و برخی دیگر چند مرتبه در طول هفته. گاهی ممکن است فاصله یک سال ما بین حملات میگرن دیده شود.
آیا سردرد میگرنی قابل درمان است؟
در صورتی که به طور مرتب دچار میگرن می شوید یا علائم شدید هستند، باید نسبت به درمان اقدام کنید. برخی مسکن ها مانند نوافن می توانند مفید باشند. اما توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد مسکن ها به طور مرتب می تواند درمان سردرد را به مرور زمان سخت تر سازد.
افرادی که به طور مرتب (بیش از پنج مرتبه در ماه) دچار میگرن می شوند، حتی اگر سردرد با مصرف دارو کنترل می شود، می توانند از مزایای درمان های ارائه شده از سوی پزشک بهره مند شوند.

علائم و نشانه های سردرد میگرن
اصلی ترین علامت میگرن، سردرد شدیدی است که در یک سمت سر احساس می شود. این درد متوسط و شدید است و معمولا زمانی که فرد حرکت می کند، شدت می گیرد و می تواند مانع از انجام کارهای روزانه فرد شود.
در برخی موارد، این درد می تواند در دو سمت سر احساس شود و گردن و صورت را نیز درگیر کند. برخی افراد با علائمی مانند تعریق، پایین آمدن سطح تمرکز، دردهای شکمی و یا اسهال نیز روبرو می شوند.
منظور از علائم پیش هشدار چیست؟
– مشکلات بینایی
– بی حسی و یا سوزن سوزن شدن که معمولا در یک دست آغاز و می تواند تا بازوها احساس شود
– از دست دادن حالت تعادل
– مشکلات گفتاری
در صورت مشاهده علائم زیر، باید نسبت به درمان اورژانسی اقدام صورت گیرد:
– فلج شدن و یا ضعف در یک سمت بازو و یا صورت
– سردرد بسیار شدید، دردی که مشابه دفعات قبل نیست
– سردرد به همراه بالا رفتن دمای بدن، سفت شدن گردن، احساس گیجی، تشنج و یا تاری دید
این علائم می توانند نشانه ای باشند از شرایط جدی تری مانند سکته و یا مننژیت که دراولین فرصت باید درمان شوند.
علت بروز سردرد میگرن چیست؟
علت اصلی بروز سردرد میگرن مشخص نیست، اما می تواند نتیجه فعالیت غیر طبیعی و موقتی مغز باشد که بر روی سیگنال های عصبی، مواد شیمیایی و رگ های خونی موجود در مغز تاثیر بگذارد.
بیشتر بخوانید: علت سردرد هنگام نشستن
محرک های میگرن | عوامل هورمونی، عاطفی، فیزیکی، محیطی و یا دارویی می توانند جزء محرک های میگرن باشند. |
تغییرات هورمونی | برخی خانم ها در نزدیکی سیکل قاعدگی و به دلیل تغییرات سطح هورمون هایی مانند استروژن با میگرن روبرو می شوند. این نوع میگرن معمولا دو روز قبل از شروع سیکل قاعدگی و یا سه روز بعد از آن مشاهده می شود. در برخی موارد، شاهد بهبود علائم میگرن بعد از یائسگی خواهیم بود. |
محرک های روانی | استرس اضطراب تنش افسردگی شوک |
محرک های فیزیکی | خستگی تغییر کار کیفیت پایین خواب پایین بودن قند خون ورزش های سنگین |
محرک های مربوط به رژیم غذایی | نامنظم بودن وعده های غذایی عدم مصرف آب و مایعات به میزان کافی مصرف الکل مصرف محصولات حاوی کافئین مانند چای و قهوه مصرف برخی مواد غذایی مانند شکلات و میوه در برخی موارد، مصرف داروهای خواب آور و یا قرص های پیشگیری از بارداری می توانند از جمله عوامل موثر در بروز سردرد میگرن باشند. |

روش های درمان سردرد میگرن
با این که درمان قطعی برای میگرن وجود ندارد، اما اقداماتی در دسترس هستند که رعایت آن ها می تواند به تسکین علائم کند. ممکن است زمان ببرد تا درمان ها اثر کنند و گاهی نیاز است ترکیبی از درمان های گفته شده برای بیمار در نظر گرفته شود.

در طول حمله میگرنی
برخی افراد هنگام حمله میگرنی، با خوابیدن و دراز کشیدن در اتاق تاریک احساس بهتری دارند. در برخی دیگر، غذا خوردن می تواند به تسکین علائم شان کمک کند.
مصرف داروهای مسکن
در بسیاری از افراد مبتلا به میگرن، مصرف داروهای مسکن مانند آسپیرین و ژلوفن می تواند به تسکین علائم کمک کند. اگر این داروها بعد از ظاهر شدن اولین علائم مصرف شوند، تاثیر بیشتری خواهند داشت. توصیه نمی شود مصرف دارو تا زمان تشدید علائم به تعویق بیفتد چرا که دارو تاثیر خود را نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید: دارو های موثر در درمان سردرد
تریپتان ها
در صورتی که مصرف مسکن کمکی به تسکین علائم نکند، نوع دیگری مسکن به نام تریپتان در نظر گرفته خواهد شد. این داروها می توانند تغییراتی در مغز که منجر به بروز سردرد میگرنی می شوند را تعدیل کنند. این داروها در فرم قرص، تزریق و اسپری بینی در دسترس هستند. گاهی ممکن است ترکیبی از داروهای مسکن و تریپتان ها برای بیمار تجویز شود، اما دوز داروی مصرفی نباید بالا باشد.
در پایان این که میگرن، درد به نسبت شدیدی است که در یک سمت سر احساس می شود و می تواند با علائمی مانند تهوع و یا حساسیت شدید به نور و صدا همراه باشد. حملات میگرن در حدود چند ساعت و گاهی چند روز ادامه می یابد و شدت درد به حدی خواهد بود که انجام کارهای روزانه را برای فرد مختل می سازد.
در برخی افراد، میگرن می تواند با علائم پیش هشدار همراه باشد و این علائم قبل از بروز سردرد، ظاهر خواهند شد. مصرف دارو و یا تغییر در سبک زندگی می تواند به تسکین علائم میگرن کمک کند.

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه