به طور کلی افراد مسن کمتر از افرادی که جوان تر هستند دچار سردرد می گردند. به عنوان مثال در افراد مسنی که بالای 70 سال سن دارند، نسبت به افراد بزرگسال در رده سنی سی سال، میزان شیوع سردر 20 تا 50 درصد بسته به جنسیت کاهش می یابد. همچنین سردرد های شدید مانند میگرن در پیری از بین رفته و فقط 10 تا 5 درصد از افراد آن را بروز می دهند.
سردرد در سالمندان ممکن است مربوط به حالت و شرایط پزشکی حاد باشد. بیشتر سردرد هایی که در این سنین بروز می کنند نشانه ای از اختلال در یکی از اعضا و اندام های بدن مانند چشم ها، گوش ها ، اختلالات عملکردی ساقه مغز و مخچه و غیره می باشند. همچنین از دیگر بیماری هایی که ممکن است سر درد را به عنوان عوارض جانب و علائم داشته باشند می توان به این موارد اشاره کرد : اختلالات گفتاری، سرگجه، از دست دادن حواس و هوشیاری، بروز سکته های مغزی و تشنج و … . بنابراین اگر فرد میانسالی به طور مکرر دچار سردرد گردد ممکن است پزشک برای بررسی علت آزمایشاتی را برای وی تجویز کند تا از علت اولیه آن با خبر گردد. در ادامه به عواملی که ممکن است موجب بروز سردرد در پیری گردد اشاره شده است.
بیماری های مربوط به مغز و عروق آن
این نوع از سردرد ها به دلیل سکته مغزی بروز می کند. معمولا 60 درصد از افرادی که دچار سکته مغزی می شوند به دنبال آن سردرد های شدید را تجربه می کننند. این مورد در افراد سالمندان نیز اتفاق می افتد که بیشتر زنان را درگیر میکند. شدت این نوع سردرد می تواند متفاوت باشد و می تواند آهسته یا سریع نیز بروز کند. اگر فرد سالمند در هنگام سکته مغزی دچار خونریزی زیر عنکبوتیه نیز گردد، سردرد ناشی از آن می تواند بسیار شدید و سریع باشد و از بدترین سردرد هایی است که احتمالا در عمر خود تجربه کرده است.
ضربه و آسیب به سر

هر گونه ضربه و آسیب به سر در نواحی های مختلف، اگر شدید می باشد می تواند باعث بروز سردرد در سالمندان گردد. این ضربه ها می تواند بر اثر تصادف، برخورد شی سنگین به سر، کوبیده شدن به جای سفت و زمین خوردن باشد. در افراد سالمندان احتمال زمین خوردن بیشتر از سایر گزینه ها وجود دارد. بنابراین ممکن است یکی از عواملی که موجب شده فرد سالمندان دچار سردرد گردد، زمین خوردن و ضربه به سر او باشد. بعضی از افراد سالمندان که دچار فراموشی هستند ممکن است به یاد نیاورند که زمین خورده اند و سر آنها آسیب دیده است. ضربه به سر اگر شدید باشد ممکن است باعث خونریزی مغزی گردد که به دنبال آن سردرد های شدید شروع می گردد. این سردرد ها در دوره های متناوب و در دو طرف سر ایجاد می شوند. حرکت های زیاد، سرفه و عطسه نیز می تواند شدت این نوع سردرد را بدتر کند.

در ادامه ویدئو های دکتر نوشین یمانی را در مورد سردردها و درمان های آن ببینید.
آرتریت گیجگاهی
آرتریت گیجگاهی یا التهاب سرخرگ غول پیکر، یکی از بیماری هایی است که در آن فرد دچار سردرد های مزمن می گردد. در این بیماری سرخرگ هایی که در دو طرف سر در ناحیه گیجگاهیی وجود دارد تا کار خونرسانی به سر و مغز را انجام دهند، دچار التهاب گردیده و تنگ می شوند. در نتیجه فشار در این سرخرگ ها بالا رفته و سردرد های مزمن را ایجاد می کند. این بیماری در افراد بالای 50 سال بیشتر بروز می کند و بنابراین می تواند یکی از دلایل سردرد در سالمندان باشد. سردرد های ناشی از آرتریت گیجگاهی اغلب به صورت ضربان دار است و ممکن است در یک یا در هر دو طرف سر باشد. فشار آوردن به سر، انجام فعالیت های ورزشی شدید، غذا خوردن و غیره می تواند باعث شروع شدن سردرد های ناشی از آرتریت گیجگاهی گردد.
نورالژی تریژمینال
دردهایی که منشا آنها مربوط به عصب سه قلو می باشد، یکی از بدترین و مزمن ترین درد هایی است که یک فرد می تواند آن را تجربه کند. این عصب که یک عصب سه شاخه است در ناحیه گیجگاهی قرار داشته و اعمال حسی حرکتی صورت، فک، دندان ها و بینایی را کنترل می کند. هنگامی که این عصب تحت فشار قرار گیرد درد هایی را ایجاد میکند که به آن نورالژی تری ژمینال می گویند. نورالژی یا درد عصبی در افراد می تواند با انجام کارهای مانند غذا خوردن، خندیدن، مسواک زدن و غیره شروع گردد. این بیماری بیشتر در زنان سالمندان و بالای 50 سال بروز می کند و شیوع آن در مردان کمتر است. بسیاری از بیماران با سردردهای نورالژی، معمولا به مسکن ها پاسخ نمی دهند و باید تحت عمل جراحی قرار گیرند.
نورالژی پس از گرما
هنگامی فرد در سنین پایین مبتلا به ویروس تبخال می گردد، ممکن است ویروس در عصب های فرد بماند در سنین بالاتر موجب بروز این عارضه گردد. در این حالت فرد پس از دچار شدن به تبخال و بثورات پوستی، درد های پوستی را تجربه می کند که ممکن است این دردهای در ناحیه صورت و گیجگاه نیز باشند. این درد ها در افراد بالای 80 سال بیشتر دیده می شود. در این عارضه پوست دچار سوزن سوزن شدگی میگردد و بیشتر در نواحی سر و صورت بروز می کند.
سردرد هیپنیک
این نوع از سردرد در سالمندان که بسیار نادر هم می باشد در افراد میانسال و کهنسال بروز می کند. این نوع از سردرد در هنگام خواب بروز کرده و اینقدر شدید می گردد که فرد از خواب می شود. این نوع سردرد ها می توانند یک طرفه یا دوطرفه باشند. زمان بروز آنها نیز معمولا دو ساعت است اما می تواند گاهی چندین ساعت نیز ادامه داشته باشند. این سردرد های شبانه را می توان با مسکن ها و قرص های کافئین دار تا حد زیادی کنترل کرد. خوردن قهوه و چایی نیز می تواند به بهبود این نوع سردرد کمک می کند. شدت این سردرد ها نیز متغیر بوده و در بدترین حالت خود می تواند ضربان دار باشد. این نوع از سردرد معمولا نسبت به سایر سردرد هایی که در بالا توضیح داده شد قابل کنترل بوده و به مسکن ها پاسخ می دهد.
در انتها می توانید سوالات خود را در خصوص انواع سردرد ها از دکتر نوشین یمانی متخصص مغز و اعصاب و فلوشیپ سردرد در بخش نظرات بپرسید. برای دریافت مشاوره آنلاین می توانید به وبسایت ماوراطب مراجعه کرده و از مشاوره آنلاین دکتر نوشین یمانی بهرمند شوید. همچنین برای مشاهده پیج اینستاگرام دکتر یمانی می توانید این جا کلیک کنید.

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه