آیا از سردردهای مکرر رنج می برید؟ نمیدانید دچار سردردهای سینوسی شده ایدیا میگرن؟ تشخیص تفاوت بین این دو نوع سردرد ممکن است سخت باشد، اما برای درمان، مهم است که تفاوت آنها را درک کنید. سردردهای سینوسی و میگرن هر دو شرایط دردناکی هستند که میلیونها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهند، اما وقتی صحبت از آن به میان میآید، برخی از ویژگیها وجود دارد که آنها را متمایز میکند. در این مقاله، تفاوتهای کلیدی بین سردرد سینوسی و میگرن را بررسی میکنیم تا بتوانید بهتر تشخیص دهید که کدام نوع درد بر شما تأثیر میگذارد و چگونه آن را به بهترین شکل درمان کنید.
سردرد سینوسی (تفاوت سردرد سینوسی و میگرن)
سردرد سینوسی در اثر التهاب یا عفونت در حفره های سینوسی ایجاد می شود. شایع ترین علت عفونت ویروسی یا باکتریایی دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا است. آلرژی همچنین می تواند محرک سردردهای سینوسی باشد، همانطور که می تواند محرک هایی مانند دود یا عطر باشد. سایر شرایطی که می تواند منجر به سردرد سینوسی شود عبارتند از انحراف تیغه بینی، مسدود شدن مجرای بینی یا یک بیماری زمینه ای.

علائم معمول سردرد سینوسی عبارتند از:
- فشار به اطراف چشم، بینی و گونه ها
- گرفتگی بینی
- حساسیت در صورت
- ترشحات ضخیم زرد-سبز از بینی شما
- از دست دادن بویایی یا چشایی
- تب
دو سردرد مرتبط با سینوس وجود دارد، آنها عبارتند از “سردرد منتسب به رینوسینوزیت حاد” و “سردرد منتسب به رینوسینوزیت مزمن یا عود کننده”.
به عبارت دیگر، اگر یک عفونت سینوسی فعال به صورت حاد (فعالی)، یا عفونت های سینوسی مکرر وجود داشته باشد، اینها تنها دلایل “سردرد سینوسی” در نظر گرفته می شوند. جدا از این مهم نیست که چقدر آلرژی دارید، سینوس ها به طور معمول دلیل سردرد نیستند.
در واقع، بیشتر علائم سینوسی که با سردرد بروز میکنند، در واقع سردرد میگرن هستند، بهخصوص اگر درد (یا حالت تهوع، یا حساسیت به نور و صدا) وجود داشته باشد. میگرن معمولاً باعث ایجاد درد ارجاعی به صورت، به ویژه در نواحی سینوسی می شود.
میگرن همچنین مسیرهای سینوسی را فعال می کند، بنابراین علائم سینوسی که با میگرن رخ می دهد مانند فشار صورت، احتقان و غیره. ارتباط بین همه این عوامل در اینجا با جزئیات بیشتری مورد بحث قرار می گیرد، اما همه به اعصاب سه قلو برمی گردند.
یکی از ویژگی های مشترکی که در ارتباط بین درد صورت سردرد میگرن، به اشتراک گذاشته می شود این است که باعث ایجاد درد و ناراحتی در سر و صورت شما می شود. مهمتر از آن، این علائم همه از اعصاب سه قلو منشأ می گیرند. اعصاب سه قلو کل صورت، حفره های سینوسی، دندان ها، نواحی TMJ، داخل جمجمه و مغز و نیمه جلویی سر را عصب دهی می کنند.
بسته به ماهیت اختلال، درد ممکن است به روش های متفاوتی در هر یک از این مناطق ذکر شده، به ویژه سردرد و درد صورت، ظاهر شود. اغلب یک نوع درد (مانند سردرد) ممکن است درد را به نواحی دیگر (مانند صورت) در همین شبکه عصبی منتقل کند.
اگر این عصب سه قلو در یک ناحیه فعال شود، اغلب گسترش می یابد و سایر نواحی درد را نیز فعال می کند. برای مثال، درد سردردهای میگرنی معمولاً به درد صورت، نواحی سینوسی، دندانها، ناحیه TMJ و گردن انتقال پیدا میکند. درد می تواند از نظر شدت متفاوت باشد.
گزینه های درمانی رایج برای سردرد سینوسی
درمان های رایج برای سردردهای سینوسی شامل تسکین علت زمینه ای است. اگر عفونت ویروسی یا باکتریایی وجود داشته باشد، ممکن است آنتی بیوتیک برای مبارزه با آن تجویز شود. اگر آلرژی باعث سردرد سینوسی شود، داروهای آلرژی می توانند کمک کنند. از داروهای ضد احتقان و اسپری های بینی می توان برای کاهش فشار در سینوس ها و تسکین احتقان استفاده کرد.

گزینه های درمانی OTC
تعدادی از داروهای بدون نسخه وجود دارد که می توانند برای کمک به تسکین علائم سردرد سینوسی مصرف شوند. استامینوفن (تیلنول) به طور موثر درد و فشار مرتبط با سردردهای سینوسی را تسکین می دهد. |
ایبوپروفن (ادویل، موترین) یا ناپروکسن (Aleve) نیز می توانند التهاب و احتقان را تسکین دهند. داروهای ضد احتقان مانند سودوافدرین (Sudafed) می توانند تورم را کاهش داده و مجاری بینی را باز کنند. |
میگرن (تفاوت سردرد سینوسی و میگرن)
میگرن نوعی سردرد شدید است که با درد شدید، ضربان دار یا ضربانی که معمولاً در یک طرف سر احساس می شود، مشخص می شود. اعتقاد بر این است که این بیماری در اثر فعالیت غیرعادی در اعصاب و رگ های خونی مغز ایجاد می شود و می تواند بین 4 تا 72 ساعت طول بکشد. علائم میگرن می تواند شامل تهوع، استفراغ، حساسیت به نور و صدا و تغییر در بینایی باشد.

علل میگرن
علت دقیق میگرن ناشناخته است، اما اعتقاد بر این است که میگرن ناشی از ترکیبی از عوامل محیطی، ژنتیکی و بیوشیمیایی است. محرک های میگرن می تواند شامل استرس، خستگی، برخی غذاها یا نوشیدنی ها، تغییرات در هورمون ها (مانند مواردی که در دوران قاعدگی مشاهده می شود)، مصرف بیش از حد داروها و محرک های حسی مانند نور یا صدا باشد.
گزینه های درمانی رایج
درمان میگرن به شدت علائم بستگی دارد. گزینه ها ممکن است شامل داروهایی مانند تریپتان ها، گپانت ها، دیتان ها یا NSAID ها برای کاهش درد حاد حمله و درمان های پیشگیرانه برای کاهش بیشتر دفعات و شدت حملات میگرنی باشد.
تغییرات سبک زندگی مانند مدیریت استرس، تکنیک های تمدد اعصاب، ورزش منظم و اجتناب از محرک های شناخته شده نیز می تواند موثر باشد. داروهای OTC مانند ایبوپروفن یا استامینوفن نیز می توانند برای تسکین درد مصرف شوند.
گزینه های درمانی OTC
داروهایی مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین) و استامینوفن (تیلنول) می توانند به کاهش شدت علائم میگرن کمک کنند. سایر داروهای OTC مانند آسپرین، ناپروکسن سدیم (Aleve) و کافئین نیز می توانند برای تسکین درد مصرف شوند. مهم است که قبل از مصرف هر یک از این داروها با پزشک خود صحبت کنید، زیرا ممکن است عوارض جانبی داشته باشند یا با داروهای دیگری که مصرف می کنید تداخل داشته باشند.
سردرد سینوسی و میگرن چه تفاوتی با هم دارند؟
درک تفاوت بین سردردهای سینوسی و میگرن برای درمان موثر آنها مهم است. اگرچه برخی از علائم مشابه، مانند فشار اطراف چشم و بینی، حساسیت در صورت و حساسیت به نور مشترک هستند، اما تفاوتهای مشخصی بین این دو بیماری وجود دارد.
سردردهای سینوسی ناشی از التهاب (معمولاً از عفونت) سینوس ها هستند، در حالی که میگرن به دلیل فعالیت غیر طبیعی در اعصاب و رگ های خونی مغز ایجاد می شود.
درمان برای هر بیماری نیز متفاوت خواهد بود. در حالی که داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها ممکن است برای درمان سردرد سینوسی تجویز شود، درمان میگرن معمولاً شامل داروهایی مانند تریپتان ها یا NSAID ها، تغییر شیوه زندگی و اجتناب از محرک های شناخته شده است. علاوه بر این، داروهای OTC مانند ایبوپروفن یا استامینوفن را می توان برای تسکین درد همراه با میگرن یا سردرد سینوسی مصرف کرد.
چگونه سردرد سینوسی را تشخیص دهیم؟
سردرد سینوسی معمولاً در نواحی صورت و سر اطراف سینوسها، مانند سرتاسر پیشانی، اطراف چشمها یا پشت گونهها احساس میشود. درد همراه با سردرد سینوسی می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد، اما به طور کلی به عنوان یک درد مبهم یا احساس فشار توصیف می شود.
علاوه بر این، برخی از افراد ممکن است افزایش احتقان یا فشار سینوس، کاهش حس بویایی یا چشایی را تجربه کنند. در مقابل، بیماران مبتلا به میگرن اغلب به بوها بیش از حد حساس هستند.
سردرد سینوسی تنها نوع سردردی نیست که می تواند علائم مشابهی ایجاد کند. سردرد خوشه ای، سردرد تنشی و حتی میگرن همگی می توانند با درد در اطراف چشم، بینی یا پیشانی ظاهر شوند. با این حال، علل زمینه ای این انواع مختلف سردرد می تواند بسیار متفاوت باشد.
علاوه بر درد اطراف چشم، بینی و پیشانی، سردردهای سینوسی نیز میتوانند باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم دیگر در افراد مبتلا به این بیماری شوند. احتقان بینی یکی از شایع ترین علائم همراه با سردردهای سینوسی و احساس فشار روی صورت است.
سایر علائم ممکن است شامل حساسیت یا تورم صورت، کاهش حس بویایی یا چشایی و حساسیت به نور باشد. اگر فکر می کنید سردرد سینوسی را تجربه می کنید، مهم است که برای تشخیص دقیق و درمان مناسب با پزشک خود مشورت کنید.
چگونه میگرن را تشخیص دهیم؟
میگرن معمولاً به صورت یک درد کسل کننده و ضربان دار در یک طرف سر شروع می شود که می تواند تشدید شود و به یک احساس تپش شدید تبدیل شود. همچنین می تواند هر دو طرف سر را درگیر کند. درد معمولاً با حساسیت به نور، صدا و بو، حالت تهوع و استفراغ همراه است.
همچنین می تواند با اختلالات بینایی مانند هاله یا فلاش نور همراه باشد. درد میگرن معمولاً از چند ساعت تا چند روز طول می کشد و می تواند آنقدر شدید باشد که در فعالیت های روزانه شما اختلال ایجاد کند.
نتیجه
تفاوت اصلی بین سردرد سینوسی و میگرن در علت، علائم و درمان است. سردردهای سینوسی معمولاً به دلیل التهاب سینوس ها ناشی از عفونت ایجاد می شوند، در حالی که میگرن به دلیل فعالیت الکتریکی غیر طبیعی در اعصاب و رگ های خونی مغز ایجاد می شود.
درمان برای هر بیماری متفاوت خواهد بود. در حالی که داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها ممکن است برای درمان سردرد سینوسی تجویز شود، درمان میگرن معمولاً شامل داروهایی مانند تریپتان ها یا NSAID ها، تغییر شیوه زندگی و اجتناب از محرک های شناخته شده است. اگر علائم احتمالی هر یک از این بیماری ها را دارید، برای تشخیص دقیق و درمان مناسب به پزشک مراجعه کنید.
اگر سردرد، میگرن، یا احساس درد در صورت دارید و به دنبال پاسخ در مورد هر چیزی که به آن مربوط است، میگردید، از طریق شماره 09127417143 با دکتر نوشین یمانی ارتباط برقرار کنید.

دکتر نوشین یمانی در سال 1395 بورد تخصصی نورولوژی را از دانشگاه علوم پزشکی تهران دریافت کردند. ایشان دوره فلوشیپ سردرد را در مرکز سردرد دانمارک که جزو معتبرترین مراکز سردرد دنیا است نزد پرفسور جس السن (Professor Jes Olesen) ملقب به پدر سردرد دنیا با موفقیت گذراندند و همچنین دوره بین المللی دوساله مستر سردرد را در دانشگاه کپنهاگ دانمارک درسالهای 2018-2020 گذراندند و علیرغم پیشنهاد کار و اقامت به ایشان در کشور دانمارک بعنوان اولین پزشک ایرانی دارای مدرک فلوشیپ سردرد جهت خدمت به هم میهنان خود به ایران بازگشتند و به عضویت هیئت علمی دانشگاه درامدند.
0 دیدگاه